Sherpa Kami beklimt bijna jaarlijks de Mount Everest, hier zie je hem na zijn 28e beklimming naar de top in mei 2023.
Foto: Getty Images

Wereldrecord voor Nepalese berggids Kami Rita: 30 keer op de top van de Mount Everest

De Nepalese Sherpa-berggids Kami Rita heeft voor de 30e keer de top van de Mount Everest bereikt, de hoogste berg ter wereld. Daarmee vestigt hij een wereldrecord. Het is al de tweede keer dit jaar dat hij de Mount Everest beklimt.

"Kami Rita bereikte vanochtend de top. Hij vestigde een nieuw record met 30 beklimmingen van de Everest". Dat vertelde Mingma Sherpa van Seven Summit Treks aan het persagentschap AFP. Seven Summit Treks is een bedrijf dat expedities organiseert om 's werelds hoogste bergen te beklimmen. Hij bereikte de top om 7.49 uur plaatselijke tijd.

Kami Rita (54) is al meer dan 20 jaar berggids. Hij werkt voor bedrijven die beklimmingen organiseren. In 1994 bereikte hij als gids voor de eerste keer de top van de Mount Everest, op de grens tussen Nepal en Tibet in de Himalaya. Die is met 8.849 meter de hoogste berg te wereld.

Kami Rita is Sherpa, een bevolkingsgroep die in het noorden van India en Nepal leeft en vooral werkt als dragers en begeleiders van alpinisten. Hun expertise en vaardigheden zijn van cruciaal belang voor de veiligheid en het succes van de buitenlandse klimmers die op de Everest willen staan. Kami Rita's vader was een van de eerste Sherpa-gidsen.

Naast de Everest beklom Kami Rita ook al de op een na hoogste berg ter wereld, de K2 in het Karakoramgebergte, op de grens tussen Pakistan en China. Ook onder meer de Cho Oyu, de Manaslu en de Lhotse, bergen in de Himalaya die tot de hoogste ter wereld behoren, staan op zijn naam.

De man beschouwt zijn prestaties vooral als "zijn werk", het is niet zijn bedoeling om records te vestigen.

Weinig enthousiasme

Op 29 mei 2023, 'Everest Day' werd Kami Rita nog geëerd als recordhouder. Hij klonk toen echter weinig enthousiast over zijn werk. Hij is blij dat hij geld kan verdienen om zijn kinderen naar school te sturen, maar benadrukte dat hij zelf niet veel overhoudt aan zijn levensgevaarlijke tochten. Het merendeel van wat alpinisten en toeristen betalen voor beklimmingen, gaat naar de overheid.

Kami Rita heeft al bijna elk jaar de Mount Everest beklommen, soms doet hij dat meerdere keren per jaar. De vorige keer dat hij de top bereikte was nog maar op 12 mei van dit jaar, amper 10 dagen geleden.

Vorig jaar gaf hij aan dat hij het werk nog 1 of 2 jaar wilde doen, om daarna naar de Verenigde Staten te emigreren. 

Gevaar

Het klimseizoen voor de Everest loopt van april tot juni. Voor dit jaar leverde Nepal 414 vergunningen af. Volgens de autoriteiten hebben al meer dan 450 klimmers de Mount Everest beklommen vanaf de Nepalese kant van de top in het zuiden. Het klimseizoen eindigt over een paar dagen.

Bergbeklimmen is en blijft gevaarlijk. Vorig jaar stierven 18 mensen terwijl ze de Mount Everest beklommen, een triest record. Sherpa Kami liet er bijna het leven in 2014, toen hij in een grote lawine terechtkwam.

Meest gelezen