Trump voert importheffingen in op zonnepanelen en wasmachines

© AFP

De Amerikaanse president Donald Trump maakt werk van zijn “America First”-agenda. Hij kondigde importheffingen aan op zonnepanelen en wasmachines. China en Zuid-Korea, van waaruit veel van de geviseerde producten afkomstig zijn, reageren afkeurend.

Voor zonnepanelen komt er een heffing van 30 procent, die gradueel daalt gedurende vier jaar. De heffing op wasmachines die vanuit het buitenland de VS worden ingevoerd, varieert van 20 tot 50 procent en geldt voor drie jaar.

“De beslissing van de president maakt opnieuw duidelijk dat de regering-Trump de Amerikaanse werknemers, landbouwers, veefokkers en ondernemingen altijd zal verdedigen”, stelt VS-handelsgezant Robert Lighthizer.

Vanuit China werd al afwijzend gereageerd op de “protectionistische maatregelen” die ook invloed hebben op de wereldhandel. “China zal met andere leden van de Wereldhandelsorganisatie zijn legitieme belangen verdedigen”, aldus het Chinese ministerie van Handel.

Ook Zuid-Korea zal bij de Wereldhandelsorganisatie stappen ondernemen tegen de “oneerlijke” maatregelen, zei minister van Handel Kim Hyun Chong.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen