Direct naar artikelinhoud

Minister Ollongren grijpt ondanks eerder dreigement niet in Brunssum in, burgemeester moet problemen oplossen

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) grijpt ondanks een eerder dreigement niet in in Brunssum. Dat is de uitkomst van overleg tussen Ollongren, interim-burgemeester Gerd Leers, de opgestapte burgemeester Luc Winants en commissaris van de koning Theo Bovens.

Minister Kajsa Ollongren (D66) na een overleg met commissaris van de Koning Theo Bovens (L), vervangend burgermeester van Brunssum Gerd Leers (2e L) en voormalig burgermeester burgemeester van Brunssum Luc Winants (R)Beeld anp

In Brunssum is Jo Palmen (Burger Belangen Brunssum) in oktober wethouder geworden, ondanks de conclusie van een niet-openbaar gemaakt integriteitsrapport dat hij een risico is voor het gemeentebestuur van Brunssum. Hij heeft onder meer een conflict met de gemeente over een stuk grond. Winants stapte daarop op, omdat de raad 'regels van integer bestuur aan de laars lapt'.

Ollongren dreigde vrijdag na de ministerraad met ingrijpen, als Palmen niet uit zichzelf zou vertrekken. De gemeenteraad besloot dinsdagavond echter dat hij gewoon kon aanblijven. Ollongren had met een beroep op artikel 132 van de Grondwet de benoeming van Palmen kunnen voordragen voor vernietiging, maar dan zou zij de democratische meerderheid van de raad hebben overruled. Juristen raadden haar een dergelijke ingreep af.

Zorgen

'Wat wij hebben besproken, stelt mij nog steeds niet gerust', zei Ollongren donderdag na afloop van het crisisberaad. 'Een burgemeester die opstapt vanwege de benoeming van een wethouder is een signaal dat mij zorgen baart. Integriteit van het openbaar bestuur moet wat mij betreft altijd voorop staan.'

Gerd Leers krijgt nu van Ollongren 'de ruimte om te bekijken welke vervolgstappen genomen moeten worden'. Hij gaat vanaf 1 januari aan de slag. Ollongren noemde Leers 'een bestuurlijk zwaargewicht'. Volgens commissaris van de koning Bovens was artikel 132 wel besproken, maar gaat het vooralsnog te ver om te zeggen dat Brunssum 'onbestuurbaar' is geworden. Bovens: 'Het is juridisch ingewikkeld om dat artikel in te zetten, maar het is zeker niet uigesloten.'

Lastige klus

Zijn opdracht noemde Leers 'een enorm lastige klus, omdat de huidige burgemeester heeft moeten constateren dat hij zo niet verder kon'. Hij kent Brunssum goed, omdat hij er zelf jarenlang woonde. 'Mijn moeder woont er nog.' Hij zei 'stap voor stap' alle opties langs te zullen lopen. 'Ik ga mijn eigen weg: inventariseren, ieder raadslid individueel spreken, concluderen, en intussen een appèl doen op alle mensen om fatsoenlijk te communiceren.'

Leers zei geen deadline van de minister te hebben meegekregen. 'Van mij komt voorlopig even geen nieuws.'

Leers kent Brunssum goed, omdat hij er zelf jarenlang woonde

Dit schreven we eerder over de politieke crisis in Brunssum

Wie is toch die omstreden én geliefde wethouder Jo Palmen, die van geen wijken weet? 
Boven zijn hoofd hangt het lot weggestuurd te worden door de minister wegens belangenverstrengeling en hij wordt een 'risico voor de lokale politiek' genoemd. Toch lopen Brunssummers met hem weg. Wie is deze even omstreden als geliefde bestuurder?

Moord, drugs, uzi's en een omstreden wethouder in een klein Limburgs stadje
Moord op een drugsdealer, uzi's, hennepkwekerijen, bussen die met stenen worden bekogeld. En een burgemeester die zijn ambt neerlegt omdat een omstreden wethouder niet wil opstappen. Het lijken grotestadsproblemen, maar het is Brunssum, een Limburgs stadje met 28 duizend inwoners. (+)

Aftredend burgemeester Brunssum vreest vermenging onder- en bovenwereld
Aftredend burgemeester Luc Winants van Brunssum vreest op grond van zijn ervaringen in die Zuid-Limburgse gemeente dat de onder- en bovenwereld zich in de toekomst verder vermengen.