Direct naar artikelinhoud
Opinie

Geen kernuitstap zonder berekend stappenplan

André Jurres.Beeld rv

André Jurres is gewezen oprichter van bedrijven als Essent Belgium en NPG Energy en werkt aan duurzame projecten via NPG Invest.

"Is de kernuitstap een stijging van de CO2-uitstoot waard?", vraagt Bart Eeckhout in zijn standpunt. Zijn zorg is terecht, maar niet de kernvraag in het energiedebat. 

Laten we het maar meteen over gidsland Duitsland hebben. Dat probeert het zonder kernenergie, en pionierde de voorbije jaren met de uitbouw van zonne- en windenergie. Daar hangt een dubbele waarheid aan vast. Enerzijds boek je de grootste vooruitgang door resoluut nieuwe paden te bewandelen. Anderzijds bewandel je die nieuwe paden niet zonder vallen en opstaan. 

Positief aan de veelgeprezen Energiewende is dat de innovatie in zon en wind veel sneller is gegaan dan iedereen eerst had gedacht, en dat de prijs per eenheid veel sneller is gedaald. Negatief is dat die indrukwekkende uitbouw de klimaatdoelstellingen niet dichterbij heeft gebracht. Dat doet mij evenwel niet besluiten dat Duitsland faalt. Dat zelfs het gidsland er niet in slaagt om met de bestaande uitbouw van zon en wind zijn CO2-uitstoot te reduceren, toont gewoon aan dat de strategie bijsturing vraagt. 

Duurzame energiehuishouding is een kind dat snel groeit, maar nog veel aandacht vraagt. In België hebben we vandaag wel al het voordeel dat we kunnen leren van de fouten van anderen (en van onszelf). 

Kunnen we zonder kernenergie? En wat zal dat kosten? Pertinente vragen waarop iedereen een antwoord wil en die grondige studie vergen. Dat de piste van de sluiting wordt onderbouwd met robuuste cijfers is niet meer dan normaal. 

Kunnen we zonder kernenergie? En wat zal dat kosten? Pertinente vragen

Toch is de beslissing van de vier energieministers om vast te houden aan de sluiting van de kerncentrales in 2025 de juiste. Op deze voorwaarde: dat de rekening klopt. Men moet overtuigend kunnen bewijzen dat de vervanging van de centrales technisch haalbaar is binnen de voorziene termijn, en betaalbaar. 

Zijn fiat geven zonder de rekening te kennen is geen optie. Dus moeten we naar de tekentafel, met goedkeuring van de regeringen en parlementen. Sluit een speciale taskforce op in een bunker om een stappenplan te maken tot het moment van de waarheid in 2025. Vraag daarvoor de beste mensen uit de sector, aangevuld met academici en buitenlandse experts. Alleen zo kunnen we vertrouwen krijgen in de visie die nu is neergelegd in het Energiepact.