Lente-salade van koolrabi, aardbeien en geitenkaas
“Rauwe koolrabi gaat goed samen met fruitige, lichtjes geparfumeerde dingen: basilicum, limoen, korianderblad, en dus ook met aardbei. Aardbei doet het dan weer goed bij zachte jonge kazen zoals kwark, ricotta en zachte geitenkaas”, zegt Dorien Knockaert, chef van De Standaard Magazine en foodie. Het aardbeienseizoen gaat stillaan van start, tijd om het startschot te geven met deze salade.
Ingrediënten (voor 4 personen):
1 koolrabi
10 aardbeien
30 g pompoenpitten
60 g halfharde brokkelige geitenkaas, in stukjes (Le Petit Rondin van Chèvre Ardennes is bijvoorbeeld heel geschikt)
1 takje vers basilicum, de blaadjes
Voor de honing-mosterdvinaigrette:
1 tl mosterd
2 tl vloeibare honing
Sap van 1 citroen
Frisse olijfolie
Zout, peper
Bereiding:
1. Schil de koolrabi. Snijd er dunne plakken van (ca. 2 mm) en snijd ze in reepjes. Snijd de aardbeien in plakjes. Rooster de pompoenpitten in een droog pannetje, tot ze beginnen te poffen.
2. Meng voor de vinaigrette de mosterd, de honing en het citroensap. Roer er ongeveer evenveel olie onder, tot de consistentie je bevalt. Breng de vinaigrette op smaak met peper en zout. Goed proeven.
3. Schep de koolrabi op een schaal en giet er de vinaigrette over. Schik er de aardbeien en geitenkaas op en strooi tot slot de pompoenpitten en het basilicum over de salade.
Recept: Dorien Knockaert
Foto: rr