Langstzittende burgemeester geeft na 54 jaar fakkel door: “Maar ik blijf meewerken achter de schermen”

© pma

Joseph Browaeys (Volksbelangen) stopt op 31 december met politiek. Hij zal dan 54 jaar burgemeester zijn van Horebeke, een dorp van 2.000 inwoners in de Vlaamse Ardennen. Zijn partij duidde zijn dochter aan als lijsttrekker voor de verkiezingen.

Peter Malaise

In 1964 moest je 25 jaar oud zijn om burgemeester te mogen worden. Joseph Browaeys was er 25 en werd bij zijn eerste deelname aan de verkiezingen burgemeester van Sint-Maria-Horebeke. Na de fusie in 1977 werd hij burgemeester van de fusiegemeente Horebeke. Dat zal hij blijven tot 31 december van dit jaar, wat van hem de langst zittende burgemeester ooit van een fusiegemeente maakt, de derde in de eeuwige ranglijst van Vlaanderen.

Dochter

Gisteren maakte hij bekend dat hij niet meer zal opkomen bij de verkiezingen in oktober. Hij geeft de fakkel door aan zijn dochter Cynthia. “Het bestuur van mijn partij heeft unaniem beslist dat Cynthia de lijst zal trekken en dat zij kandidaat burgemeester is” zegt Browaeys. “We willen niet met twee op de lijst gaan staan, daarom maak ik plaats voor haar. Cynthia is er klaar voor, ze helpt me al tien jaar achter de schermen.”

Pen en bierviltjes

Joseph Browaeys doet al 53 jaar op dezelfde manier aan politiek. “Overal waar ik ga, krijg ik vragen. Mijn standaard uitrusting is een pen en bierviltjes. Ze mogen mij altijd bellen, ik probeer alle problemen op te lossen.”

“Ik ga mijn vader ook op die manier opvolgen”, zegt Cynthia die onder meer tien jaar voor Anderlecht speelde en 8 caps bij de nationale ploeg verzamelde. “Ik ga nu al mee op huisbezoek, want ik wil ook dicht bij de mensen staan. In een stad is het anders, maar in Horebeke moeten de mensen hun burgemeester op tijd en stond kunnen de hand schudden en spreken.”

Sociaalste gemeente

Op de vraag wat Joseph Browaeys zijn grootste verwezenlijking van de voorbije 53 jaar is, antwoordt hij snel: “We hebben van Horebeke de parel van de Vlaamse Ardennen kunnen maken. Ik ben ook fier dat we volgens de gemeentetest van Het Nieuwsblad de sociaalste gemeente van Vlaanderen zijn. En ik verdwijn dan wel van het voorplan, achter de schermen zal ik gewoon verder doen zoals ik nu doe: de mensen blijven helpen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen