Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Premier Charles Michel.Beeld BELGA

Rob Van de Velde werd meteen consultant in het domein waarvoor hij als schepen bevoegd was, de Benelux-landen willen u raadplegen over zomer- of wintertijd, en Gert Late Night is het meest bizarre programma van het moment. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.

In het nieuws

1. Benelux-landen willen burgers samen raadplegen over zomer- of wintertijd

België, Nederland en Luxemburg willen samen hun inwoners raadplegen over de switch tussen winter- of zomertijd. Dat bevestigt de woordvoerder van premier Charles Michel (MR).

2. Voormalig N-VA-schepen Rob Van de Velde trekt zonder verpinken van politiek naar privé, en dat roept vragen op

Voormalig Antwerps schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) werkt nu als zelfstandig vastgoedconsultant, in het domein waarvoor hij als schepen bevoegd was. De carrièrewending is wettelijk toegestaan, maar volgens Filip De Rynck, hoogleraar bestuurskunde (UGent),roept ze ethische vragen op.

Rob Van de Velde.Beeld Klaas De Scheirder

3. Hr-bedrijf: "85 keer maandloon sparen nodig om levensstandaard te behouden na pensioen"

Wie na zijn pensionering zijn levensstandaard wil behouden, moet tegen dan best 85 keer zijn nettomaandloon bijeengespaard hebben. Dat kan via het aanvullend pensioen via de werkgever, het pensioensparen en vooral het sparen zonder fiscaal voordeel. Dat becijferde HR-bedrijf Mercer.

Ondertussen eisen de arbeiders hun deel van de koek op. De sociale onrust sluimert. En dat wereldwijd. Of het nu de Europese piloten zijn bij Ryanair, de textielarbeiders in Bangladesh, tot de stakende loodsen in Antwerpen – het volk mort. De economie floreert, maar de werknemer merkt daar niet veel van.

4. Beleven we volgende week een monsterstaking bij Ryanair? "Waar wachten ze op?"

In de hoop de geplande monsterstaking van volgende week af te wenden, komt Ryanair deels tegemoet aan de eisen van de vakbonden. Onvoldoende, oordeelt de christelijke vakbond LBC, die doorgaat met de actie. Maar welke gevolgen zal dit hebben?

5. Vijftien huiszoekingen in gerechtelijk onderzoek naar Schild & Vrienden

Het gerecht is gisteren overgegaan tot vijftien huiszoekingen in het kader van het onderzoek naar Schild & Vrienden. Na de ophefmakende Pano-reportage over de extreemrechtse groepering Schild & Vrienden, startte het parket een gerechtelijk onderzoek om uit te vissen of en door wie strafbare feiten zijn gepleegd.

Dries Van Langenhove.Beeld Photo News

6. Nieuwe aanwijzingen dat Britse geheime dienst achter hacking Belgacom zat

Het federaal parket bezorgde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een vertrouwelijk verslag over de Belgacom-hack die eind 2013 aan het licht kwam. Daarin staan nieuwe aanwijzingen dat de Britse geheime dienst GCHQ schuilging achter de operatie. 

De smoking gun voor de hack van telecomgigant Belgacom werd gevonden bij de Britse geheime dienst. Er zou hard worden ingegrepen. Maar er gebeurt niets. Waarom komen de Britten weg met spionage?

Aan het koffieapparaat

1. Waarom Gert Late Night het meest bizarre programma van het moment is

De kloof is nog niet gedicht, maar op sommige avonden zit Gert Late Night Eén-concurrent Van Gils & gasten al dicht op de hielen. "Er gaat een dreiging uit van Gert Late Night."

Gert Verhulst en James Cooke in 'Gert Late Night'.Beeld VIER

2. Eminem breekt YouTube-record met 'dissrap'

De Amerikaanse rapper Eminem, bekend van hits als 'Lose Yourself' en 'Stan', heeft een opvallend record op zijn naam staan: dat van het hiphop-nummer met de meest bekeken YouTube-views in één dag. Zijn nummer 'Killshot', een dissrap aan het adres van de Texaanse rapper Machine Gun Kelly, werd in één dag maar liefst 38,1 miljoen keer bekeken.

3. Waarom Bert en Ernie geen homo mogen zijn

"Neen, Bert en Ernie zijn geen koppel maar gewoon huisgenoten", zo benadrukt het Amerikaanse productiehuis Sesame Workshop met klem, nu een van de scenarioschrijvers beweert dat het oranje-gele duo wel een homostel is. "Puriteins gekibbel", oordelen Belgische collega’s.

Bert en Ernie.Beeld BELGAIMAGE

4. Beste politicus, u bent zo geloofwaardig als een amish in een visnetshirt van Dolce & Gabbana

In DM Zapt zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Stef Selfslagh over politici in nieuws- en duidingsprogramma's: Het politieke interview mag dan al honderd keer doodverklaard zijn, de komende weken is er geen ontsnappen aan. En dus ben ik zo vrij, beste politicus, om u via deze weg een paar communicatieve raadgevingen te verstrekken.