Direct naar artikelinhoud
Belgisch voetbal

“Pro League-CEO Pierre François wist dat Moeskroen onder controle stond van schimmige makelaar”

“Pro League-CEO Pierre François wist dat Moeskroen onder controle stond van schimmige makelaar”
Beeld BELGA

Na Neymar, Mbappé en Manchester City richt de nieuwste onthulling van Football Leaks zich nu ook op de Belgische voetbalcompetitie. 

Uit mails die het Duitse weekblad Der Spiegel’en EIC - een Europees krantenverband waarbij ook De Standaard hoort - in handen kreeg, blijkt dat Moeskroen jarenlang onder de macht stond van een Israëlische topmakelaar en dat Pierre François, CEO van de Pro League, daarvan op de hoogte was.

Voetbalclub Moeskroen hield de laatste jaren steeds vol dat makelaar Pini Zahavi (75) geen invloed heeft op de club. Maar uit documenten van Football Leaks blijkt dat Zahavi - manager van onder meer Neymar en Lewandowski -  in 2016 er zeker de sterke man was en dat Pierre François daarvan op de hoogte was. Een twijfelachtige zaak omdat makelaars volgens de regels van de FIFA en de Belgische licentiecommissie geen club mogen bezitten. Omdat François als hoofd van de Pro League daarop niet reageerde wanneer het moest. En omdat François deel uitmaakt van het recent opgerichte expertenpanel van de Pro League dat een gedragscode voor profclubs moet opstellen voor de omgang met makelaars. 

Pierre Francois.Beeld BELGA

Twijfelachtige constructies

Bij de licentiekwesties rond Moeskroen kaartten meerdere clubs de voorbije jaren de makelaarsachtergrond bij de Henegouwse club aan. Vooral degradatieconcurrenten hadden twijfels bij de constructies die voor de proflicentie van Moeskroen zorgden. Officieel was Zahavi via allerhande constructies buiten beeld en dus kreeg de club telkens een licentie voor de Pro League. Onder meer OH Leuven, Westerlo, Sint-Truiden, Lommel en KV Mechelen wezen met een - blijkt nu terecht - beschuldigende vinger. 

Volgens De Standaard ging Moeskroen met medeweten van de Pro League en zijn CEO Pierre François telkens vrijuit in zijn licentiedossier. De krant citeert daarvoor een e-mail van François uit september 2016 aan Vadim Vasilyev, vicevoorzitter van AS Monaco, op dat moment op zoek naar een Belgische satellietclub. “Het lijkt me evident dat het de moeite waard is om over een eventuele verkoop te gaan spreken. Maar ik kan u alleen maar aanraden om die gesprekken direct met P.Z. te voeren in plaats van met tussenpersonen”, aldus François.

De e-mail is opmerkelijk omdat ‘P.Z.’ (Pini Zahavi, red.) op dat moment officieel niets meer te zeggen had bij Moeskroen. De Israëliër had de club gekocht in 2015, maar liet die wegens de regels van de licentiecommissie en de FIFA in januari 2016 weer over zodat Moeskroen een nieuwe licentie kon krijgen. Zahavi verkocht zijn aandelen voor tien euro aan Latimer Limited, een Maltese vennootschap waar Adar Zahavi, de neef van Pini, de eigenaar van was. En net om die reden kreeg Moeskroen in de lente van 2016 een licentie voor het seizoen 2016-2017. 

‘Ik wist wel dat Pini Zahavi in de constellatie achter Moeskroen verscholen zat, maar stellen dat ik Moeskroen heb geholpen, is fout’
Pierre Francois

“Ik weet dat het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport, nvdr) Moeskroen een licentie heeft gegeven omdat er geen bewijs is dat de club in de handen van een makelaar was”, vertelde Pierre François in een eerste reactie over zijn gelekte mail aan De Standaard. “Ik wist zelf wel dat Pini Zahavi ergens in de constellatie achter Moeskroen verscholen zat, maar stellen dat ik Moeskroen heb geholpen, is fout. Ik heb net de regels, die de inmenging van makelaars op clubniveau aankaarten, aangescherpt. Het zou sterk zijn me iets te verwijten in een dossier waarin ik enkel de regels heb toegepast.” 

Thaise invloed

François voert verder aan dat de licentiecommissie en het BAS zijn bevoegdheid niet zijn en autonoom handelen. Het is niet de eerste keer dat François in opspraak komt. De Luikse advocaat werkte achtereenvolgens voor Luciano D’Onofrio, John Bico en Domenico Leone. Allemaal voetbalondernemers die werden veroordeeld voor fraude. 

De Henegouwse club zelf valt uit de lucht over het mailverkeer en brengt aan dat de licentiecommissie telkens groen licht gaf na een minutieus onderzoek. Zahavi’s invloed is bovendien nog niet helemaal verleden tijd. Moeskroen is vandaag in handen van de Thaise zakenman Pairoj Piempongsant. De links met Zahavi en Ramadani lijken volgens ‘De Standaard’ zwakker, maar ze zijn er nog wel. Piempongsant is een goeie zakenrelatie van Pini Zahavi. Technisch directeur Jurgen Röber is dan weer nauw gelinkt met de rechterhand van Zahavi, Fali Ramadani.

Thaise invloed
Beeld Photo News