© rr

Belgische topper in het snooker is razend op de bond: “Ik kan boeken schrijven over wat er allemaal misgaat”

Hommeles in snookerland. Meervoudig Europees- en wereldkampioene bij de vrouwen Wendy Jans moet haar kosten voor het in juni aankomende EK snooker in het Roemeense Boekarest voor het eerst volledig op zichzelf nemen. De Breese is erg ontgoocheld en uit haar woede op Facebook.

Mathias Vranckx

“De Belgische snookerbond (BBSA) komt niet meer tussen”, start ze haar betoog. “Enkel voor de eerste twee geklasseerde vrouwen op de ranking wordt een groot deel van de reis bekostigd. Ik ben huidig wereld- en Europees kampioen en mij laten ze links liggen. Dat lijkt nergens op. Ze hebben mij altijd betaald wanneer ik titelverdediger was. Nu komen ze anderhalve maand voor de start van het EK ineens af met die wijziging. Begrijpen wie begrijpen kan. De bond had mij op zijn minst voor het seizoen kunnen verwittigen.”

Cathy Dehaene

De koningin van het vrouwensnooker is er zelfs via haar collega’s achter moeten komen dat de wetswijziging effectief van kracht is gegaan. “Dat kan je je toch niet voorstellen”, zegt ze. “Een tijdje geleden contacteerde Cathy Dehaene (collega-snookerster nvdr.) mij om terug met haar te trainen. Zij vertelde me op een gegeven moment dat ze een mail had gekregen waarin de desbetreffende info stond.”

“Het gaat gewoon van kwaad naar erger met de bond”, aldus Jans nog. “Ik kan boeken schrijven over wat daar allemaal misgaat.”

Het gaat bij de Breese puur om het financiële aspect. “Dat klopt, ik heb de bond niet nodig voor die plaats, maar het kost natuurlijk allemaal geld. De bond heeft het voor het zeggen. Ik opper echt voor een nieuw bestuur, want het huidige zit er al te lang. Ik wil een bestuur dat de sport laat primeren”, vertelt Jans duidelijk.

Eén of twee

Johan Heusdens, voorzitter van BBSA, begrijpt de uithaal van Jans volkomen. “Ik snap dat Wendy boos is, maar ze had me misschien beter eerst gebeld om de situatie uit te klaren. Als ze dat gedaan had, was ik bereid om naar Neerpelt te rijden en met haar rond de tafel te zitten”, klinkt het.

De Hasselaar verklaart maar al te graag waarom de situatie is zoals ze is. “De financiële middelen zijn er gewoon niet meer. Wij, als BBSA, zijn afhankelijk van inkomsten van de VSF (Vlaamse SnookerFederatie nvdr.). Zij hebben jaarlijks onze kosten gedragen.”

Heusdens wil wel duidelijk stellen dat het niet hij is die Jans niet vergoedt, maar de Raad van Bestuur. “Die Raad bestaat uit 12 mensen. Er is trouwens ook niets veranderd aan het huishoudelijk reglement. De VSF draait de kraan dicht. Denk eens na: 2.000 leden maal 15 euro = 30.000 euro. Waar ga je de andere centen halen om de afvaardiging dan te doen? Mensen staan niet stil bij de kosten. Al begrijp ik voor tweehonderd procent dat het niet leuk is voor een dame met een erelijst als Wendy om dit nu te horen.”

Stappen ondernemen tegen de maatregel vindt Jans dan weer een stap te ver. “Ook dat kost geld. Van het vrouwensnooker kan je niet leven. Ik doe het 100 procent voor mijn plezier. Zo lang ik het kan doen, blijf ik het doen. Ik ga dus zo goed als zeker naar het EK”, besluit ze met een positieve noot.