Oud-ministers moeten verplicht advies vragen over nieuwe functie

Nieuws
Afgezwaaide ministers en staatssecretarissen moeten tot twee jaar na hun vertrek verplicht advies vragen over een nieuwe functie, voordat zij die aanvaarden. Dat moeten zij doen bij het Adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers, zo staat in het wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). Dat wetsvoorstel is vrijdag in de ministerraad goedgekeurd.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 14:09
Afbeelding
beeld anp

Er komt ook een draaideurverbod, dat behelst dat (oud-)bewindspersonen twee jaar lang niet bij hun voormalige ministerie in dienst mogen treden. Zij mogen ook geen betaalde, commerciële opdrachten bij hun voormalige ministerie aannemen. Dat verbod geldt ook voor aanpalende beleidsterreinen bij andere ministeries.

Daarnaast wordt het al bestaande lobbyverbod wettelijk vastgelegd, zo staat in het wetsvoorstel over de regels waar ministers en staatssecretarissen rekening mee moeten houden bij het vervolg van hun loopbaan. Dit verbod houdt in dat voormalige bewindspersonen na hun vertrek geen zakelijke contacten mogen hebben met ambtenaren van hun voormalige ministerie, als hij of zij een functie heeft in de private of de semipublieke sector.

Belangenverstrengeling

Het adviescollege toetst of er een risico op belangenverstrengeling bestaat, maar kijkt ook naar geheimhoudingsverplichtingen. Uiterlijk binnen twee weken moet het Adviescollege met zijn advies komen. Er zijn drie varianten: geen bezwaar, aanvaardbaar onder nadere voorwaarden of onaanvaardbaar wegens (een te groot risico op) belangenverstrengeling.

Als de (oud-)bewindspersoon de functie accepteert, wordt het advies binnen twee weken openbaar gemaakt op de website van het adviescollege.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Israël voert zware bombardementen uit boven Rafah

Israël voert op maandagavond zware bombardementen uit boven Rafah, meldt een lokale journalist van AFP. Volgens de journalist vielen dertig minuten lang onafgebroken bommen op de stad in het zuiden van Gaza.

Afbeelding

Groep mannen deelt klappen uit aan betogers tentenprotest UvA

Rond de tien mannen hebben maandagavond de confrontatie gezocht met de demonstranten van het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De mannen begonnen de demonstranten uit het niets te slaan en gooiden met vuurwerk en fakkels.

Afbeelding

Leger Israël over voorstel bestand: bekijken elke reactie serieus

Israël bekijkt elke reactie over het staakt-het-vuren serieus en onderzoekt elke mogelijkheid om de Israëlische gijzelaars thuis te krijgen. Dat zegt een woordvoerder van het Israëlische leger in een eerste reactie op het nieuws dat Hamas een voorstel voor een staakt-het-vuren..

Afbeelding

Duizenden supporters juichen PSV toe op Stadhuisplein

PSV is tijdens de huldiging op het bordes van het stadhuis in een inmiddels regenachtig Eindhoven door duizenden supporters toegejuicht. Zondag werd PSV voor de 25e keer landskampioen.

Afbeelding

Batterijproject Bill Gates vraagt faillissementsbescherming aan

Het Amerikaanse accubedrijf Ambri, waarin Microsoft-medeoprichter Bill Gates veel geld stak, heeft faillissementsbescherming aangevraagd. Al veertien jaar probeert de onderneming een batterij op industriële schaal te bouwen, maar nu is het geld van de investeerders op, zo werd..

Afbeelding

Deal over bestand Gaza voorziet volledige terugtrekking Israël

Het door Hamas geaccepteerde voorstel voor een bestand in de Gazastrook voorziet een volledige terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten in de tweede fase, meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.