Het incident startte op het kruispunt van de Nekkerspoelstraat met Grote Nieuwedijkstraat toen het slachtoffer cannabis kreeg aangeboden van een dealer en dat weigerde omdat hij zelf speed zou hebben verkocht.© Leen Van de Sande

Celstraf van drie jaar voor Mechelaar: “Man beroofd, uren vastgehouden, vernederd en bespuwd”

Mechelen -

De rechtbank heeft een Mechelaar veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie jaar omdat hij een andere man zou hebben geslagen en vernederd en enkele uren hebben vastgehouden. Hij stond ook met een kompaan terecht voor een straatroof in de stationsbuurt.

Theo Derkinderen

Op 1 mei van vorig jaar wandelde een jongeman in de Nekkerspoelstraat in Mechelen. Aan het kruispunt met de Grote Nieuwedijkstraat werd hij aangesproken door een andere man en die stelde hem voor om cannabis aan te kopen. “Maar de persoon in kwestie deed dat niet en zei dat hij zelf speed in de aanbieding had”, zei openbaar aanklager Margot Kennis. “Op dat ogenblik vervoegde ook H.E. (22) de twee. Die was enorm misnoegd en vond het niet kunnen dat de andere man op die plaats speed zou verkopen. Aan Het Leitje dwong H.E. hem om zijn zakken leeg te maken en werd hij ook verplicht om zijn belager te volgen. In een studio nam H.E. het geld van het slachtoffer af en werd de man enkele uren vastgehouden, vernederd en bespuwd. Hij werd als een dier behandeld.”

Het slachtoffer was bij de confrontatie gewond geraakt aan het hoofd en stapte met zijn verhaal naar de politie. De bewakingsbeelden uit de buurt werden grondig geanalyseerd en daarop was te zien hoe H.E. en het slachtoffer richting Het leitje wandelden. “Op beelden was ook te zien hoe het slachtoffer geduwd werd en een vuistslag moest incasseren.”

Seks

Volgens het slachtoffer stal H.E. ook zijn bodywarmer. De kerel werd opgepakt en verhoord, maar ontkende een en ander. “Zo ontkende hij dat hij de andere man had geslagen en zei ook dat hij hem niet vernederd had. Hij gaf wel toe dat hij nog een eitje met hem te pellen had omdat hij seksuele betrekking had gehad met zijn nicht”, aldus nog de aanklager.

De feiten in de wijk Nekkerspoel waren evenwel niet de enige feiten waarvoor H.E. terechtstond. In een tweede zaak zouden hij en J.A. een man zwaar hebben aangepakt in de stationsbuurt. “Dat gebeurde begin maart 2022. Toen was een man naar een café gegaan om er cocaïne aan te kopen. Maar even later werd hij door enkele mannen aangesproken en aangevallen. Hij kreeg onder meer een fles tegen het hoofd en werd ook beroofd.”

Op de bewakingsbeelden waren twee mannen te zien: H.E. en J.A. Zij deelden de klappen uit en sleepten het slachtoffer verder over de grond. Toen hij probeerde weg te vluchten moest hij volgens het Openbaar Ministerie zelfs nog meer klappen incasseren.

Afgekickt

“Mijn cliënt betwist de feiten niet, maar hij was zwaar verslaafd en heeft ondertussen een traject gevolgd om af te kicken. Met succes ook. Hij is vandaag drugsvrij en heeft zijn leven herpakt. Hij heeft ook vast werk gevonden”, vertelde meester Joey Wuyts namens H.E.

Advocaat Saïd Aboulakil stond J.A. bij voor het incident in de stationsbuurt maar hij bleef erbij dat zijn cliënt niemand had geslagen.

De rechter dacht daar evenwel anders over. Ze veroordeelde J.A. tot een jaar effectieve celstraf. H.E. liep drie jaar cel op, maar wel met probatie-uitstel. Hij moet dus niet naar de gevangenis maar wel strikte voorwaarden opvolgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen