Sociale Media

Australische premier noemt Musk “arrogante miljardair” na beschuldiging van censuur

De premier van Australië vindt Musk een “arrogante miljardair”, omdat hij de bloederige beelden van de recente steekpartij in een kerk in Sydney niet wil verwijderen. Musk reageerde met een provocerende meme die de premier beschuldigt van censuur.

Nico Tanghe

Elon Musk blijft de incidenten met buitenlandse overheden opstapelen. De X-eigenaar heeft nu ook ruzie met de Australische premier Anthony Albanese. Een Australische rechtbank heeft maandag zijn socialemediabedrijf X (voorheen Twitter) bevolen om een video van een vermeende terroristische aanslag in Sydney te verwijderen van zijn platform. Musk betwist de juridische geldigheid van het gerechtelijke bevel buiten de grenzen van Australië en vindt dat de uitspraak betekent dat een land wereldwijd “het hele internet” kan platleggen.

Provocerende meme

Aanleiding voor de zoveelste publieke ruzie waar Musk bij betrokken is – vorige week viel hij met scherpe tweets ook al de Braziliaanse opperrechter Alexandre de Moreas aan – zijn omstreden beelden van een steekpartij in een kerk. Een minderjarige jongen verwondde vorige week vier mensen met een mes in een kerk in een buitenwijk van de Australische grootstad Sydney, onder wie de bisschop. Volgens de lokale politie was er sprake van een terroristisch motief. De aanvaller is opgepakt.

De Australische regering wil dat de video wordt verwijderd, omdat deze expliciet geweld vertoont. Maandagavond ging een rechter hiermee akkoord en dat op straffe van een forse dwangsom van 785.000 Australische dollar (475.000 euro) per dag.

Maar nadat X eerst had aangegeven het gerechtelijke bevel te zullen opvolgen, dreigde X plots de Australische regering aan te klagen voor het schenden van de vrijheid van meningsuiting en plaatste Musk een provocerende meme op X waarin hij de Australische premier Albanese beschuldigde van censuur en propaganda.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Cynisch bedankje

“Ik vind het buitengewoon dat X ervoor heeft gekozen om niet te gehoorzamen en hun zaak probeert te bepleiten”, reageerde Albanese daarop gepikeerd op een persconferentie. Waarna Musk nog wat meer provocerende tweets postte. Onder meer een cynisch bedankje aan de Australische premier “voor het informeren van het publiek dat ons platform X het enige waarheidsgetrouwe medium is”.

De reactie liet niet lang op zich wachten. Aan de nieuwszender ABC liet Anthony Albanese weten dat zijn land “zal doen wat nodig is om deze arrogante miljardair die denk dat hij boven de wet staat, aan te pakken”. Volgens Albanese denkt Musk niet alleen dat hij boven de wet staat, maar ook boven elk goed fatsoen. “Sociale media hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid, iets wat meneer Musk zelf totaal niet lijkt te beseffen”, klonk het scherp.