Halsema: maatregelen Nationale Herdenking niet in strijd met wet

Nieuws
De extra maatregelen die in Amsterdam gelden tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei zijn niet in strijd met de wet. Dat zegt burgemeester Femke Halsema in een bericht op LinkedIn. Daarmee reageert ze op meerdere hoogleraren die in verschillende media hun twijfels uiten over de wettelijkheid van de ingrepen.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 17:20
Afbeelding
beeld anp

Door de kans op spontane protestacties of verstoringen zijn er op 4 mei maximaal 10.000 mensen welkom op de Dam, terwijl dit er normaal naar schatting 20.000 zijn. Het publiek moet zich van tevoren aanmelden en op tijd komen om gefouilleerd te worden. Ook zijn vlaggen en megafoons niet toegestaan en mogen demonstraties niet op zicht- en hoorafstand plaatsvinden.

Volgens de hoogleraren zou daarmee het demonstratierecht worden ingeperkt. Halsema stelt echter dat er voor de Nationale Herdenking een uitzondering geldt, omdat de herdenking zelf een manifestatie is waarbij mensen gebruikmaken van hun vrijheid van meningsuiting door gezamenlijk te herdenken.

Uitspraak Raad van State

‘Daardoor geniet deze grondwettelijke bescherming. Dat betekent dat er een plicht rust op het lokale gezag om de ceremonie en de twee minuten stilte te beschermen tegen verstoringen en wanordelijkheden en ervoor zorg te dragen dat deze ongehinderd kunnen plaatsvinden’, aldus de burgemeester.

Daarbij verwijst ze naar een uitspraak van de Raad van State in 2020, nadat een actiegroep in 2018 had aangekondigd de herdenking te willen verstoren. De lokale driehoek besloot dat niet toe te staan, ‘zodat de grondwettelijk beschermde herdenking niet verstoord zou worden’. De hoogste Nederlandse rechter ging daarin mee.

Geen algemeen demonstratieverbod

Verder benadrukt de burgemeester dat er geen algemeen demonstratieverbod geldt tijdens de herdenking. ‘Demonstraties mogen doorgang vinden, alleen buiten zicht- en hoorafstand van de herdenking, om (zoals de Raad van State oordeelde) degenen die gebruikmaken van hun vrijheid van meningsuiting door gezamenlijk te herdenken op de Dam daarin niet te hinderen of te beletten.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

OM onderzoekt of aangifte tegen Booking.com tot rechtszaak leidt

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of het de aangifte tegen Booking.com voor de rechter brengt. Dit meldt een woordvoerster van het Landelijk Parket, dat de aangifte van vier mensenrechtenorganisaties tegen het boekingsplatform heeft ontvangen over het aanbieden van vakant..

Afbeelding

Cao-akkoord in Duitse bouw na reeks stakingen

De grote vakbond IG BAU heeft met werkgevers in de Duitse bouwsector een nieuw cao-akkoord bereikt na een reeks stakingen voor hoger loon. Als de cao wordt goedgekeurd gaat die gelden voor ongeveer 930.000 bouwvakkers in Duitsland.

Afbeelding

Ngo's Georgië gaan zich niet houden aan buitenlandse-agentenwet

Ongeveer tweehonderd Georgische ngo's zeggen dat ze zich niet zullen houden aan de controversiële buitenlandse-agentenwet. Zij stellen in een gezamenlijke verklaring dat de 'Russische wet' niet in Georgië zal werken en dat 'niemand zal gehoorzamen'.

Afbeelding

Gezondheidsraad positief over studie extra borstkankerscreening

De Gezondheidsraad is positief over een groot onderzoek dat het UMC Utrecht wil doen naar het uitbreiden van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel.

Afbeelding

Huiszoeking bij medewerker van FVD-Europarlementariër De Graaff

De Belgische politie heeft een huiszoeking gedaan in het kantoor van een medewerker van FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff. Ook zijn woning is doorzocht.

Afbeelding

Drie vrouwen in beeld in zaak juwelenroof Maastricht

De politie heeft drie nieuwe mensen in beeld die mogelijk een rol hebben gespeeld bij de juwelenroof op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht van twee jaar geleden. Het gaat om drie vrouwen.