300 aanhoudingen bij pro-Palestijns protest op universiteit VS

Nieuws
Bij een pro-Palestijns protest op de Amerikaanse Columbia University zijn dinsdagavond ongeveer driehonderd mensen gearresteerd. Honderden agenten gingen de universiteitsgebouwen in het hart van New York binnen om een einde te maken aan een bezetting.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 17:33
Afbeelding
beeld anp

De pro-Palestijnse demonstraties die zich de afgelopen weken verspreidden over veel universiteiten in de Verenigde Staten begonnen ook op het prestigieuze Columbia. Studenten verklaren zich solidair met de bevolking van de Gazastrook en zijn kritisch over de Amerikaanse steun aan Israël. Maar tegenstanders zeggen dat de demonstranten ook antisemitische leuzen gebruiken en aanzetten tot geweld. Bovendien zouden ook onruststokers die geen student zijn zich aansluiten bij de protesten.

Protesten vinden plaats op onderwijsinstellingen in onder meer Californië, Texas en Louisiana. In totaal zijn meer dan duizend mensen gearresteerd. Volgens studenten gebeurt dat soms hardhandig. VN-mensenrechtenchef Volker Türk uitte dinsdag zijn zorgen over het politieoptreden op de universiteiten.

De Columbia University is maandag begonnen met het schorsen van studenten die deelnamen aan de bezetting van universiteitsterreinen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Derde aanhouding voor dodelijke brand in Berkel en Rodenrijs

Een 34-jarige man uit Gouda is aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij het ontstaan van een grote brand in Berkel en Rodenrijs van afgelopen april. Dat meldt de politie woensdag.

Afbeelding

Rusland wil grenzen in Baltische Zee verleggen

Rusland wil de grenzen in de Baltische Zee verleggen. Het ministerie van Defensie zegt plannen te hebben om de territoriale wateren opnieuw te berekenen en het gebied daarmee uit te breiden. NAVO-landen Finland en Litouwen hebben verontwaardigd gereageerd op de voorgenomen stap.

Afbeelding

Justitie VS eist tot zeven jaar cel tegen oud-bestuurder FTX

Ryan Salame, een van de voormalig bestuurders van de omgevallen cryptobeurs FTX, moet vijf tot zeven jaar de cel in. Zo luidt de eis van de Amerikaanse aanklagers, die hem beschuldigen van 'ernstige misdaden' waar een 'aanzienlijke straf' tegenover moet staan.

Afbeelding

Pro-Palestijnse studenten bezetten universiteitsgebouw Maastricht

Tientallen pro-Palestijnse studenten hebben woensdagochtend het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen van de Universiteit Maastricht (UM) aan de Grote Gracht bezet. Ze hebben spandoeken opgehangen en scanderen leuzen vanaf een balkon.

Afbeelding

Scheuren in meest rechtse fractie in Europees Parlement

De radicaal-rechtse fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, staat op scheuren. De belangrijkste partij in de fractie, die van de Franse Marine Le Pen, wil niet verder met het Duitse Alternative für Deutschland. Ook de Deense Volkspartij zegt AfD de wacht aan.

Afbeelding

Randstad: lhbti'er ervaart op werk nog altijd discriminatie

Bedrijven en organisaties hebben al veel gedaan om een inclusieve werkplek op te zetten, maar nog lang niet genoeg. Dat zegt uitzendbureau Randstad in een wereldwijd onderzoek naar de lhbti-gemeenschap op het werk.