Gewonde agenten door explosief bij 1 mei-demonstratie in Parijs

Nieuws
Bij een 1 mei-demonstratie in Parijs zijn zeven agenten gewond geraakt door een explosief, melden de nieuwszender BFM TV en de krant Le Monde. Ze zijn volgens de politie naar het ziekenhuis gebracht. Ook vijf andere agenten moesten met verwondingen naar het ziekenhuis.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 18:11 aangepast 18:51
Afbeelding
beeld anp

Meerdere vakbonden organiseren op de Dag van de Arbeid traditioneel marsen door de Franse hoofdstad. Volgens de organisaties zijn er 50.000 mensen op afgekomen, de politie houdt het op 18.000 deelnemers. Er zijn in Parijs 49 mensen gearresteerd.

Ook in andere Franse steden zoals Lyon, Bordeaux en Toulouse worden demonstraties gehouden. De landelijke opkomst wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken in totaal op 121.000 geschat, veel lager dan vorig jaar. Toen viel de nationale feestdag midden in de grootschalige protesten tegen de pensioenhervormingen van president Emmanuel Macron. De autoriteiten schatten dat destijds 800.000 mensen op de been waren, de vakbonden zelfs 2,3 miljoen.

Gazaoorlog

De focus lag dit jaar vooral op betere salarissen, maar er was ook veel aandacht voor de oorlog in de Gazastrook. Mensen droegen zowel Palestijnse als vakbondsvlaggen.

De politie zegt dat de demonstraties grotendeels gemoedelijk verlopen, maar dat er ook op enkele plekken traangas is ingezet tegen relschoppers. Journalisten hebben gezien dat er op enkele plekken schade was aan bushokjes en winkelpuien en dat er vuurwerk is gegooid naar de politie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twintig inzittenden door turbulentie getroffen vliegtuig op IC

Twintig passagiers van het toestel van Singapore Airlines dat door ernstige turbulentie werd getroffen, liggen op de intensive care. Ze zijn verspreid over twee ziekenhuizen in Bangkok, hebben die ziekenhuizen laten weten.

Afbeelding

Partijen vrezen dat coalitie fors moet bezuinigen op zorg

D66 en GroenLinks-PvdA vrezen dat de vier coalitiepartijen fors moeten bezuinigen als het financiële tegenvallers te verduren krijgt. De coalitie heeft namelijk afgesproken dan met de 'kaasschaaf' over de begrotingen van de ministeries te gaan, met de grootste bezuinigingen voo..

Afbeelding

Nog meer indirecte discriminatie door algoritmes DUO dan gedacht

Studenten met een migratieachtergrond zijn inderdaad indirect gediscrimineerd door de computersystemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de organisatie die onder meer over de studiefinanciering gaat. En die discriminatie was waarschijnlijk nog groter dan gedacht.

Afbeelding

Klimaatdoel 2030 blijft staan, geeft Wilders tandenknarsend toe

Het klimaatdoel om 55 procent minder broeikasgassen uit te stoten in 2030 vergeleken met 1990 blijft staan in het nieuwe hoofdlijnenakkoord, geeft Geert Wilders toe.

Afbeelding

Overleg UM-bestuur met pro-Palestijnse actievoerders

Het bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) voert sinds 11.30 uur overleg met een delegatie van pro-Palestijnse actievoerders. Het gaat om twee hongerstakers en enkele andere activisten, die eerder woensdag het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen aan de Grote G..

Afbeelding

Iedereen gaat erop vooruit, verdedigt Wilders zich tegen aanval SP

"Iedereen gaat erop vooruit" als de maatregelen in het hoofdlijnenakkoord werkelijkheid worden, zegt PVV-leider Geert Wilders. In een stekelige uitwisseling met Jimmy Dijk (SP) schermt hij met de doorrekening van het Centraal Planbureau die dinsdag is gepubliceerd.