Direct naar artikelinhoud

Zeven maanden na onopgeloste moord op onderzoeksjournalist: EU-parlementsleden ongerust over toestand Slovaakse rechtsstaat

Kaarsjes bij een portret van de vermoorde onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova.Beeld EPA

Bijna zeven maanden na de moord op een onderzoeksjournalist in Slovakije heeft een EU-delegatie zich ongerust getoond over de toestand van de Slovaakse rechtsstaat. 

Vijf Europarlementsleden gingen maandag en dinsdag poolshoogte nemen naar de stand van zaken in het onderzoek naar de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova. Zij werden op 21 februari bij hen thuis in het West-Slovaakse dorp Velka Maca doodgeschoten. Kuciak voerde onderzoek naar de verstrengeling van de politiek en de zakenwereld.

Zijn onvoltooide reportage over mogelijke banden tussen Italiaanse maffiaclans en Slovaakse regeringsmedewerkers werd pas na zijn dood getoond. Ze leidde tot massaprotest tegen corruptie en misbruik van EU-subsidies. Als gevolg van het protest moesten de regering en het hoofd van de politie een stap opzij zetten.

Blijvende invloed van corrupte politici

De delegatie, die ook de mogelijke vooruitgang van Slovakije in de strijd tegen corruptie en in de bescherming van journalisten, onder de loep nam, erkende bij monde van delegatieleider Sophia in 't Veld van de liberale ALDE-fractie de vastberadenheid van politie en gerecht om de moord op te lossen. Maar er blijven grote bedenkingen te maken over corruptie, belangenconflicten en straffeloosheid van politici.

Concreet bekritiseerde de Nederlandse politica dat politici die op verdenking van corruptie of andere misstappen moeten aftreden kort daarna een andere functie krijgen. Ze noemde de Slovaakse ex-minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak, die na massaprotest moest opstappen. 

Hij blijkt in een reeks duistere praktijken verwikkeld, maar als vicepartijvoorzitter van de regerende sociaaldemocraten geniet hij nog steeds veel invloed.

De Slovaakse ex-minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak, kondigt zijn ontslag aan. Hij blijkt in een reeks duistere praktijken verwikkeld, maar als vicepartijvoorzitter van de regerende sociaaldemocraten geniet hij nog steeds veel invloed.Beeld EPA