De 70-jarige kapitein werd in november van vorig jaar nog schuldig bevonden aan grove nalatigheid. Hij riskeerde tot tien jaar gevangenisstraf.© AP

Kapitein van rampschip met 34 doden krijgt vier jaar cel in VS

Meer dan vier jaar nadat er bij een brand op een schip in Californië 34 doden gevallen zijn, is de kapitein van het schip veroordeeld tot vier jaar cel. De bevoegde rechtbank maakte het vonnis voor Jerry Nehl Boylan donderdag (lokale tijd) bekend.

mtm
Bron: BELGA

Een jury bevond de 70-jarige kapitein in november nog schuldig aan grove nalatigheid. Hij riskeerde tot tien jaar gevangenisstraf. De verdediging hoopte op een voorwaardelijke straf. 

De brand brak op 1 september 2019 uit aan boord van het MV Conception-schip. De meeste mensen aan boord sliepen op dat moment.  De boot was uitgevaren voor een uitje van drie dagen onder duikers. Het schip vatte vuur in de buurt van het eiland Santa Cruz, een populaire plaats bij duikers en zeilers.

Toen de brand uitbrak, was er geen verplichte nachtwacht aanwezig. Daarnaast was de bemanning onvoldoende opgeleid en waren er geen brandoefeningen uitgevoerd.

De enige overlevenden zijn vijf leden van de bemanning, onder wie de kapitein, die zich op het dek bevonden, toen het vuur ontstond en die van het brandende vaartuig konden springen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer