Ria Etienne hier naast schepen van Ontwikkelingssamenwerking Elisabeth Joris (DBM) werd verwelkomd door de Roodkapjes van KSA Oostmalle. De kinderen vormden een erehaag.© kma

Belangrijke Togolezen reizen naar Malle af om Ria Etienne te vieren voor haar kwarteeuw inzet in West-Afrikaans land

Oostmalle -

Ria Etienne (73) uit Oostmalle, al een kwarteeuw actief in het West-Afrikaans land Togo, kreeg een passende viering in de Notelaar. Ze verliet als verpleegkundige ons land en heeft in die kwarteeuw een steen verlegd voor (wees)kinderen en gezinnen in Togo.

Ria Etienne werkte als verpleegkundige in een ziekenhuis in Antwerpen. “We waren met zes jongens en twee meisjes thuis”, vertelt haar broer Patrick Etienne. “Ik weet eigenlijk niet exact hoe ze in contact kwam met Togo, maar ik geloof dat het via de Fondacio was, een katholieke vereniging. Mijn zus is ook katholiek. Op een dag ging ze naar een congres. Als ongehuwde vrouw zorgde ze heel goed voor onze ouders. Ze heeft eerst de zege gevraagd aan hen alvorens te vertrekken. Onze moeder, intussen overleden, steunde mijn zus volledig en is verschillende keren naar Togo gereisd.”

Nu komt Ria Etienne meestal twee keer per jaar nog eens naar Oostmalle. Ditmaal arriveerde ze op 2 mei. Ze heeft niet alleen familie in Malle, maar ook in Togo zijn veel mensen zo goed als familie geworden. Naast haar familie, oud-collega’s en vrienden van vroeger, reisden de twee Togolese mede-oprichters van Togo Debout vzw naar Oostmalle af om de viering van Ria Etienne bij te wonen. Het gaat om Antoine Dzamah en Gabriel Amouzou, samen met projectmanager Amah Ayikoe-Gavoh.

De Togolese gasten kregen ook een warm welkom in Oostmalle.© kma

Dat zijn niet de minsten. Antoine Dzamah heeft 35 jaar geleden een school opgericht voor land-en tuinbouwberoepen en heeft door zijn werking een enorme positieve impuls gegeven aan plattelandsontwikkeling in vele rurale dorpen. Het is ook een referentiecentrum geworden voor de kweek van medicinale planten, gebruikt in de strijd tegen malaria.

Ria Etienne aan de eretafel.© kma

Gabriël Amouzou is een veelgevraagd spreker wereldwijd over zijn aanpak van opvang van straat-en gevangeniskinderen. Hij zet nu ook volop in op preventie in rurale dorpen zodat de jongeren niet meer afzakken naar de grootstad Lomé.

De Roodkapjes van KSA Oostmalle vormden een erehaag om Ria Etienne te ontvangen. Ria stond destijds nog mee aan de wieg van De Roodkapjes. Er kwam ook nog een Togolese dansgroep speciaal uit de Ardennen om de viering op te luisteren.

www.togodebout.be

Je kon voor 10 euro een oven sponsoren.© kma

De kinderen hadden tekeningen gemaakt.© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

(kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners