Tienduizenden Spanjaarden in 40 steden de straat op: inwoners willen ‘gekidnapte’ toeristische woningen terug naar burgers

© REUTERS

In Spanje zijn in veertig steden tienduizenden mensen zaterdag de straat op gegaan om te demonstreren onder het motto ’Maak een einde aan de handel in huizen’. De betogingen tegen de huizencrisis zijn georganiseerd door de huurdersbonden, met steun van vele maatschappelijke organisaties.

Hilde Postma

Spanjaarden die moeite hebben een huur- of koophuis te vinden en hun hoge woonlasten te betalen, gaan vandaag in alle delen van het land de straten op. En dat zijn er veel, in het land waar de salarissen laag liggen maar de huizenprijzen de laatste jaren wel fors zijn gestegen.

Prijsstijging van 78%

Volgens één van de grootste vastgoedwebsites in Spanje, Fotocasa, zijn de huurprijzen in Spanje de afgelopen tien jaar met 78 procent gestegen. Een appartement met één of twee slaapkamers kost in Madrid en Barcelona al snel 1.200 euro per maand, terwijl veel jongeren het minimumloon van 1184 euro verdienen. Zij wonen daardoor vaak tot hun dertigste bij hun ouders. Anderen delen tot op hoge leeftijd een woning.

een betoogster laat sleutels klingelen.© REUTERS

100.000 mensen de straat op in Madrid

In Madrid waren vanochtend spandoeken te zien met teksten als: ‘Verhuurders stelen onze lonen’ en ‘Huurders, schuldig. Overheden, verantwoordelijk’ en ‘Er is geen tekort aan woningen, er zijn te veel speculanten’. Volgens de organisatoren gingen in Madrid 100.000 mensen de straat op, de regeringsdelegatie in Madrid hield het op 15.000.

De schaarste op de woningmarkt in Spanje komt mede doordat huiseigenaren hun huizen het liefste toeristisch verhuren. Dit levert in sommige gevallen meer op dan ‘gewone’ verhuur. Het drijft ook de prijzen op. De demonstranten eisen dan ook een inperking van de appartementen die toeristisch worden verhuurd. Daarnaast eisen ze huurcontracten voor onbepaalde tijd, een halvering van de huurprijzen met vijftig procent en huurprijzen afgestemd op inkomen. Ook willen ze onteigening van leegstaande woningen van grote investeerders, een verbod op huisuitzettingen en meer sociale woningbouw.

’Gekidnapte’ toeristische woningen

Valeria Racu, woordvoerder van de Huurdersbond in Madrid legde even voordat de demonstratie van start ging, haar harde eisen op tafel. Ze riep de half miljoen huurders wiens contract dit jaar in Madrid afloopt op om hun huis niet op te geven: “Blijf in jullie huis en bied weerstand”. Daarnaast riep ze ‘de ‘schuldige’ verhuurders en de verantwoordelijke regeringen’ op om de ‘gekidnapte’ toeristische woningen en de leegstaande appartementen ‘terug te geven’ aan de normale huurmarkt. ‘Als zíj dat niet doen, dan doen wij dat zelf wel.’

In januari presenteerde de Spaanse premier Pedro Sánchez al een pakket van twaalf maatregelen om de huizencrisis aan te pakken. Hij wil onder meer de aankoop van woningen door niet-EU-burgers beperken. Daarnaast wil hij meer sociale woningbouw. Spanje heeft nu maar 300.000 sociale huurwoningen, 1,6 procent van het totale aantal. In Vlaanderen is dat 5,6 procent, Wallonië 5,3% en 7% in het Brussels Gewest. Daarnaast kondigde de regering fiscale voordelen aan voor woningbezitters die woningen verhuren aan jongeren onder de dertig jaar.

Protest in Madrid.© REUTERS

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Meer nieuws

Nu trending
brand: nb
Change brand: NB GVA HBVL DS
Iedere ochtend het nieuws uit jouw buurt, binnen- en buitenland?
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en ontvang iedere ochtend het nieuws uit jouw buurt, binnen- en buitenland.
Door je in te schrijven voor deze nieuwsbrief zijn de privacyverklaring en de gebruiksvoorwaarden van toepassing.