Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Zelfs Melania Trump mengt zich in debat over scheiden van migranten en hun kinderen

Melania Trump.Beeld REUTERS

First Lady Melania Trump, die zich zelden of nooit met de politiek van haar man bemoeit, heeft zich uitgesproken over het beleid om kinderen van migranten apart onder te brengen terwijl hun ouders worden vastgezet. Ze vindt dat "vreselijk om te zien".

"Amerika moet een land zijn dat zich aan de wet houdt, maar ook een land dat met het hart regeert", zo gaf haar woordvoerster Stephanie Grisham de mening van de First Lady weer, toen er door CNN-journalist Kate Bennett een vraag over werd gesteld.

De opmerkingen kwamen na berichten over kinderen van immigranten die in een loods in Texas in kooien werden vastgehouden. Zij waren van hun ouders gescheiden, nadat die samen met hen de grens illegaal waren overgestoken en door Amerikaanse grenswachters waren opgepakt. Gisteren werden verslaggevers  kort in deze loods toegelaten, maar ze mochten met niemand praten en geen foto’s maken. In één van de kooien zaten twintig kinderen. 

Lees ook: Scheiden migrantenfamilies zorgt voor drama's in VS

Zero-tolerance

De kooien zijn een voorbeeld van het ‘zero-tolerance beleid’ ten aanzien van immigranten dat door minister van Justitie Jeff Sessions strikt wordt uitgevoerd. In april en mei zijn daardoor al zeker tweeduizend kinderen gescheiden van hun families. De ouders worden bij aanmelding aan de grens als illegaal aangemerkt en naar een detentiecentrum gebracht. De kinderen worden van de ouders gescheiden en naar een aparte opvang gebracht.

Het beleid leidt tot een stortvloed aan kritiek. Iedereen, van Republikein tot Democraat, haast zich te zeggen dat het een vreselijke gang van zaken is. President Trump liet via zijn woordvoerster Kellyanne Conway weten dat niemand het leuk vindt om "moeders te zien van wie de baby's uit de armen worden gerukt".  En nu dus ook Melania.

Een vrouw uit Honduras en haar dochter van 2 worden gevangen genomen aan de Amerikaanse grens.Beeld AFP

Zij houdt zich daarbij netjes aan de lijn van haar man, want ze zegt: "Ik hoop dat de partijen die nu tegenover elkaar staan het eens kunnen worden en samen een succesvolle hervorming van de immigratiepolitiek tot stand kunnen brengen."

En zo doet ze net als Trump alsof de huidige aanpak pas kan stoppen wanneer de Democraten instemmen met zijn nieuwe, harde immigratiepolitiek, waaronder de bouw van een muur.  Dat de kinderen nu lijden, daarvan geeft Trump intussen de Democraten de schuld, die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de onderliggende wetgeving. Maar dat is onjuist; de huidige criminalisering van asielzoekers (en dus het breken van families) is nieuw. 

Een voorgangster van Melania heeft zich ook in het debat gemengd. Laura, echtgenote van oud-president George W. Bush, schrijft in een opiniestuk in The Washington Post, dat het zero-tolerancebeleid wreed en immoreel is. Ze vergelijkt de beelden van opvangcentra vol kinderen met de interneringskampen voor Japanners in de Tweede Wereldoorlog: een schande en traumatiserend voor betrokkenen. En ze roept op om de kinderen met hun ouders te herenigen. 

Twitter bericht wordt geladen...