Direct naar artikelinhoud
Standpunt

Voorkom nu nieuwe drama's tijdens achtervolgingen

De Morgen-journalist Maarten Rabaey.Beeld Jef Boes

Maarten Rabaey is journalist voor De Morgen. 

De tragische dood van peuter Mawda (2), vorige week gestorven door een politiekogel die bedoeld was om een razende chauffeur tot staan te brengen, moet nu ook de politiek tot actie aanzetten. Nu er twee tegenstrijdige versies zijn over de omstandigheden van haar tragische dood – deze van de agenten en deze van de familie – moet men parket én Comité P ruimte geven om in alle sereniteit een onderzoek te voeren. Dat betekent niet dat er preventief al geen maatregelen kunnen worden genomen om gelijkaardige achtervolgingen met dramatische afloop in de toekomst te vermijden.

De omvang van de vluchtelingen- en migratiecrisis is zo groot dat het aannemelijk is dat, terwijl u dit leest, al nieuwe Mawda's onderweg zijn op onze autowegen. Ergens in anonieme bestelwagens zitten ze aan de borst van hun moeder gedrukt, tussen tientallen andere vluchtelingen, op weg naar een onzeker bestaan. 

Dit zijn geen gewapende overvallers die wegrijden van een bankroof. Dit zijn een paar gangsters met busjes vol uitgebuite gijzelaars

Zij verdienen onze empathie en een menswaardige opvang als ze ergens stranden. De smokkelaars daarentegen horen gestraft te worden omdat hun winstmodel draait op menselijk leed. Daarom worden ze terecht opgespoord. Daarom zijn nieuwe onderscheppingen van busjes met vele passagiers een kwestie van tijd. 

Lees ook: Wachten op informatie, opgesloten in een cel: ouders van gedode peuter vertellen hun verhaal

Wegblokkade

Maar dit zijn geen gewapende overvallers die wegrijden van een bankroof. Dit zijn hoogstens één of twee gangsters met busjes vol uitgebuite gijzelaars. Toekomstige interventies moeten ook zo aangepakt worden.

Had men voor het busje van Mawda bijvoorbeeld een wegblokkade kunnen voorbereiden, met spijkermatten om de banden van het gevluchte voertuig lek te slaan?

De vraag is niet enkel een onderzoek maar ook een politiek debat waard over de vraag of je onze agenten niet moet uitrusten met betere, niet-dodelijke middelen om auto's tot stilstand te brengen.

Omzendbrief

Minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zouden ook samen, proactief én deze week al, een ministeriële omzendbrief kunnen uitsturen met een plan van aanpak voor gelijklopende situaties. Een mogelijk voorbeeld is het Verenigd Koninkrijk, waar men zelfs bij gewone vluchtmisdrijven de achtervolging tijdelijk staakt wanneer het risico op letsel te groot wordt, zowel voor de agenten als bestuurders, passagiers of voorbijgangers. 

Moeten we onze agenten niet uitrusten met betere, niet-dodelijke middelen om auto's tot stilstand te brengen?

Wel mogen ze daar sneller dan hier luchtsteun vragen aan helikopters, die het voertuig in de mate van het mogelijke volgen tot een gecalculeerde interventie mogelijk is. Vuurwapens mogen er in veel gevallen ook maar enkel gebruikt worden door hoogopgeleide tactische teams, na overleg met een coördinatiecentrum.

Elke nieuwe voorzorgsmaatregel zal een investering vergen inzake opleiding en middelen maar dat moeten we er voor over hebben. Op de bescherming van mensenlevens staat geen prijs. 

We zijn het aan de nagedachtenis van Mawda verplicht.