© BELGA

Eeuwige perfectionist in Laszlo Bölöni niet helemaal tevreden na knappe heenronde: “We waren gemiddeld”

Antwerp trapt de terugronde op gang in het eigen Bosuilstadion tegen het in puntennood verkerende KV Mechelen, de op een na laatste in de Jupiler Pro League. Dan staat de Great Old er een pak beter voor: een knappe vijfde plaats en al 23 punten. “Het zou fenomenaal zijn mochten we het tweede deel van de competitie op dezelfde manier kunnen volbrengen”, zegt coach Laszlo Bölöni.

Stijn Druant

Coach tevreden over heenronde? “Geen grote onderscheiding, eerder een gemiddelde balans”

© TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Antwerp legde in de heenronde heel wat toppers het vuur aan de schenen, maar Laszlo Bölöni wil zijn ploeg zeker niet over het paard zien getild. “We hebben wat bewezen, maar nu moet de bevestiging er komen. Er werd ook goed gewerkt, met hier en daar een interessant resultaat. Maar de balans is niet excellent. Alleen tegen Zulte Waregem waren we top. Voor de rest ging het op en af. Antwerp behoort dus zeker niet tot de categorie ‘grote onderscheiding’. Ik noem onze heenronde gemiddeld. Ook die vele blessures blijven me zorgen bezorgen. Fysiek staan we sterk, maar de geblesseerden boeken nauwelijks vooruitgang. Het is een vaststelling: sommigen spelen een uur en vallen nadien uit. Sommigen zelfs al tijdens de opwarming. Stof tot nadenken.”

Mag het voetbal nog wat beter? “Talent héb je, of heb je niet”

Antwerp boerde goed, al kan het voetbal beter. “Ik zou ook altijd voor kwaliteit kiezen, maar je moet jezelf de vraag stellen of dat ook kàn”, zegt Bölöni. “Meer dan de helft van mijn spelers kent onze competitie niet, dus daar kan je ook niet snel veranderingen in verwachten. Als we ook in de tweede ronde twintig punten of meer kunnen pakken, daar teken ik nu direct voor. Met mijn beide handen. Maar dat we het buitenshuis beter deden dan thuis, dat zegt ook wel iets. Op de Bosuil moet het beter, zeker omdat ik bijna nooit een superieure tegenstander zie. De Jupiler Pro League is compacter geworden, zeker van onder naar boven. Toen ik coach was van Standard, toe kon je spreken van een individueel verschil met die internationals die ik had. Maar vergeet niet waar we vandaan komen. Het klopt dat de efficiëntie en het ritme omhoog moeten. Het mag allemaal wat dynamischer en met meer inspiratie, zeker voorin. Maar talent héb je, of heb je niet.”

© Photo News

Over de streekderby van zaterdag: “KV Mechelen heeft dezelfde mentaliteit van in de jaren tachtig”

KV Mechelen mag dan wel op de voorlaatste plaats staan, Laszlo Bölöni onderschat Malinwa zeker niet. “Het is een ploeg die nog altijd dezelfde mentaliteit heeft als in de jaren tachtig”, zegt de coach. “Ik zie nog steeds die gezonde agressiviteit, toch een van hun troeven. Oké, we leven nu in een andere tijd, maar het zit ingebakken bij die mensen. Zeker bij de supporters. Het resultaat in Eupen (0-1-winst, red.) heeft ons goed gedaan. Ons puntentotaal geeft ons toch wat zelfzekerheid. Maar Antwerp kan het zich zeker niet permitteren om nu plots relaxer te gaan spelen. Dat is niet onze stijl. De concurrentie kent ons nu ook beter. Dat is een nadeel, want de verrassing is een beetje weg.”

Opnieuw met vier verdedigers? “Ik leef van moment tot moment”

Antwerp pakte in Eupen opnieuw uit met vier verdedigers op een lijn. Dat pakte goed uit. Wil Bölöni het ook tegen KV Mechelen op die manier aanpakken? “In Eupen liep het goed, al kwamen we ook twee keer goed weg. Het had slecht kunnen aflopen. Maar Eupen is Eupen, Anderlecht is Anderlecht en KV Mechelen is KV Mechelen. Ik leef van moment tot moment, dus ik ben er nog niet uit.”

Wat nu met Limbombé? “In Eupen geholpen door God”

En dan is er nog Stallone Limbombé. Na een kort verblijf in de B-kern was hij vorig weekend matchwinnaar tegen Eupen. Mag hij zaterdag opnieuw opdraven? “Hij is weer heel gemotiveerd, daar heeft hij zijn redenen voor”, zegt zijn trainer. “In Eupen werd hij geholpen door God en door zijn talent, nu is het aan hem om een constante waarde te worden.”

Opvallend: KV Mechelencoach Aleksandar Jankovic was een aandachtig toeschouwer in Eupen, maar de coach van Malinwa was al naar huis toen Limbombé in de slotminuten de winnende treffer maakte. Yatabaré is morgen geschorst, dus er komt alvast één verschuiving.

© Photo News

MEER OVER Royal Antwerp FC