dinsdag 16 januari 2018 - Bocholt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De bestaande kippenboerderij met 14.500 kippen wil uitbreiden tot 40.000 kippen. roger dreesen

Gemeente naar Raad van State tegen uitbreiding kippenstal

Bocholt

De gemeente Bocholt trekt naar de Raad van State tegen de milieuvergunning voor de bouw van nieuwe kippenstallen in de Galgenbergstraat. Die stallen bieden plaats aan 40.000 kippen. “Milieutechnisch is het dossier goedgekeurd, de afgeleverde milieuvergunning blijft geldig. De bouwvergunning kan dus aangevraagd worden. Een arrest van de Raad van State werkt niet opschortend”, zegt Peter Pouls van studiebureau DLV.

In 2011 werd de eerste uitbreidingsaanvraag van Egro nv afgewezen. In 2017 weigerden de Bestendige Deputatie van Limburg en de gemeente nog de milieuvergunning. Boer Pieter Schreurs uit Stramproy (Nederland) ging daarop in beroep bij de minister. De administratie van minister Joke Schauvliege (CD&V) heeft nu wel een milieuvergunning toegekend. Volgens de administratie gaf de Gewestelijke Milieuvergunningscommissie een gunstig advies. “In eerste aanleg deed ook de provinciale milieuvergunningscommissie dat, maar finaal heeft de deputatie geweigerd. Onze administratie geeft nu in haar motivering aan dat het advies van deputatie en gemeente onvoldoende is onderbouwd”, zegt woordvoerder Brigitte Borgmans. 

Niet opschortend

Egro nv wil de huidige gebouwen omvormen en uitbreiden tot drie nieuwe emissiearme stallen voor  39.940 slachtkuikenouderdieren, met een eierverwerkingseenheid. Op dit moment houdt de boer 14.500 kippen in twee stallen.

De gemeente stapt nu naar de Raad van State, zo bevestigt burgemeester Stijn Van Baelen (VIA). De buren vrezen immers dat met een verdubbeling van het aantal kippen ook de geur- en geluidshinder zullen toenemen.

De Raad van State kan ons enkel een betere motivering vragen. Maar milieutechnisch is het dossier goedgekeurd Peter POULS Studiebureau DVL

Volgens Peter Pouls van studiebureau DVL werkt een arrest van de Raad van State niet opschortend. “Er kan ons wel een betere motivering gevraagd worden. Maar milieutechnisch is het dossier goedgekeurd, loopt de procedure en kan een bouwvergunning aangevraagd worden.” 

Goolderheide

De gemeente beseft dat het kippenbedrijf in agrarisch gebied ligt. “Maar de uitbreiding kan een zware ruimtelijke impact hebben op de leefomgeving en het milieu inzake geurhinder en verkeer. Verder ontbreekt een belangrijke ruimtelijke toets vanuit het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Goolderheide. Zo legt men een hypotheek op de uitbreiding van het recreatiegebied Goolderheide”, vindt de burgemeester. 

De buurt van De Hees organiseert vandaag om 19.30 uur in het café van Goolderheide een buurtvergadering. “Om iedereen volledig te informeren, zodat ze een standpunt kunnen innemen”, zegt schepen Mia Croonen. 

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws