Geweld escaleert: 2017 is bloedigste jaar in de jongste geschiedenis van Mexico

© AFP

Het geweld in Mexico escaleert door een interne machtsstrijd tussen de drugskartels. Nu al geldt 2017 als het bloedigste jaar in de jongste geschiedenis van het land. Sinds het begin van het jaar werden in het Latijns-Amerikaanse land 23.968 mensen het slachtoffer van moord en doodslag. Dat deelde Binnenlandse Zaken dinsdag in Mexico-City mee. Alleen al in oktober stierven 2.764 mensen een gewelddadige dood, meer dan ooit in een maand sinds het begin van het systematische geweld 20 jaar geleden.

lbo

De dodentol overstijgt zelfs alle bloedigste periodes in de drugsoorlogen tijdens de ambtstermijnen van president Felipe Calderón (2006-2012), die duizenden soldaten en politieagenten in de strijd gooide om de oorlog tegen de misdaadsyndicaten te bezweren. Het tot dusver gewelddadigste jaar was 2011 met 22.852 moorden.

De vele arrestaties en het vermoorden van machtige kartelleiders hebben de laatste tijd de interne machtsstrijd tussen de misdaadsyndicaten laten opvlammen. Bovendien bemoeien ook steeds meer kleinere bendes zich om hun aandeel in de winst en invloedzones op te eisen. Naast de drugshandel zijn de kartels betrokken bij afpersingen, mensenhandel en brandstofdiefstal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen