Direct naar artikelinhoud
Kernenergie

Doel 1 en Doel 2 langer buiten strijd

Doel 1 en Doel 2 langer buiten strijd
Beeld Photo News

De kernreactoren Doel 1 en Doel 2 zullen langer onbeschikbaar zijn dan tot nu toe gedacht. Doel 2 zal onbeschikbaar zijn tot 28 januari en Doel 1 tot 15 maart 2019, zo meldt Engie Electrabel dinsdagavond. Eerder was nog sprake van een heropstart van Doel 2 in december en Doel 1 eind januari.

Doel 1 en Doel 2 liggen voor langere tijd stil voor complexe werkzaamheden. Uitbater Engie Electrabel meldde in november dat het voor Doel 1 noodzakelijk is om een groter gedeelte van de leidingen te herstellen dan gedacht.

“In Doel 1 lopen de werkzaamheden en de analyses na het eerder gedetecteerde waterlek verder”, klinkt het dinsdagavond bij Engie Electrabel. “De fasering van de lopende werkzaamheden met het herladen van de splijtstof in de reactor en de ingebruikname van de eenheden, is een complex proces. Om die reden dient de heropstartplanning dan ook aangepast te worden.”

In Doel 2 controleren de technische teams momenteel de werking “van honderden vernieuwde systemen, uitrustingen en kringen die de centrale besturen”. “Het gaat hier om belangrijke en grondige inspecties die ervoor moeten zorgen dat de centrale in alle veiligheid weer kan worden opgestart”, luidt het.

Voor de reactor Tihange 3 is de eerste fase van de betonherstellingswerken dan weer bijna afgerond. Controles door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zouden in de komende dagen plaatsvinden. Mits groen licht van het FANC zou Tihange 3 ten vroegste op 7 januari weer aan het net gekoppeld kunnen worden, in plaats van 2 maart zoals oorspronkelijk gepland.

“De teams van Electrabel zijn volledig gemobiliseerd om de inspanningen van de overheden te ondersteunen om de bevoorradingszekerheid deze winter te garanderen”, aldus het bedrijf. “Electrabel werd aanvankelijk gevraagd om 750 megawatt bijkomende lokale capaciteit te voorzien, maar heeft inmiddels al 1.273 megawatt extra of moduleerbare productiecapaciteit kunnen vrijmaken.”

Koudeprik

Eind vorige maand waarschuwde ENTSO-E, de vereniging van Europese hoogspanningsbeheerders, nog voor mogelijke tekorten op de Belgische stroommarkt in januari bij een koudeprik. Van zodra het kwik onder de -5 graden duikt en bij weinig wind dreigen tekorten, luidde het.

Als het weer normaal blijft, voorspelt ENTSO-E geen problemen met de elektriciteitsbevoorrading. Maar als een koudeprik Europa teistert, is extra waakzaamheid geboden in België, Frankrijk, het noorden en het centrum van Italië en Slovenië begin volgend jaar. Als er bovendien nog eens centrales uitvallen en er weinig zon en wind is, dan dreigen die landen buitengewone maatregelen te moeten nemen.

Concreet voor België ziet ENTSO-E problemen in de derde week van januari, zo bleek uit simulaties. Als de gemiddelde dagtemperaturen onder de -5 graden duiken en de productie van windenergie maar op dertig procent zit van de totale capaciteit, dan dreigen tekorten. Maar bij die prognose ging ENTSO-E nog uit van een heropstart van Doel 1 en Doel 2 in december.

Bij hoogspanningsbeheerder Elia zei men eind november de situatie “week per week” te bekijken. “We hebben al eerder gezegd dat januari en februari moeilijk zullen zijn”. Veel zal afhangen van het weer en in welke mate Frankrijk stroom zal importeren, klonk het toen.

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) haalde midden vorige maand nog zwaar uit naar Frankrijk. Het verkopen van onze nucleaire centrales aan het buitenland was misschien niet de beste beslissing, zei ze toen. Volgens Marghem is er jarenlang te weinig geïnvesteerd in de Belgische centrales door het Franse moederhuis Engie.