Direct naar artikelinhoud
Concert Top 10

Deze concerten mag u komende week niet missen

Courtney Barnett, hier twee jaar geleden op Rock Werchter, komt naar de AB.Beeld Alex Vanhee

U wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Courtney Barnett

De niet te missen favoriet van de indiescene! Met een tweede solo-album onder de arm en wat rake, maatschappijkritische quotes verblijdt ze komende woensdag iedereen die maar wil luisteren – jà, er zijn nog tickets. Haar luilekkerstem zal vast prima bij de temperatuur passen. Het grasveld en de platgetrapte madelieven zal u er zelf bij moeten verzinnen, want ook zij speelt vooralsnog binnenshuis in de tofste ancienne van België.

Op 30/05 in de AB, Brussel.

2. Thom Yorke

Er zijn nog zekerheden, waaronder: Thom Yorke zal komende zondag één van de meest legendarische sets van het Belgische concertjaar spelen. Yorke brengt zijn rechter- en linkerhand mee, producer Nigel Godrich en visual artist Tarik Barri. Wij begonnen ook lichtjes te loensen toen bleek dat de tickets zo snel waren uitverkocht, al was ook dat een van die eerder vermelde zekerheden. Het is ondertussen een tijdje geleden dat we van Yorke nog een solo-album kregen, maar dat wil enkel zeggen dat er verrassingen op de loer liggen. Wij hopen ten zeerste dat u erbij mag zijn.

Op 3/6 in de AB, Brussel.

3. STUK feest

Sommige cultuurzalen dommelen zachtjes in bij het krieken van de zomer, maar het Leuvense STUK viert de periode van sluimerende sereniteit altijd met een flink, euh, stuk in de frak en de bijhorende feestelijkheden. Dat feest wordt opgedirkt door onder andere La Jungle, kinderen van alle rockgoden van kraut tot punk, waarna de dansbenen nog een laatste keer voor de zomer uit knoop mogen met onder andere Robert Bergman en Intergalactic Gary. 

Op 1/6 in het STUK, Leuven.

4. EP Release Dvtch Norris

Als Coely de queen is van de Belgische hiphop, dan is Dvtch Norris ongetwijfeld haar prins. Door het succes van Coely staat hij de jongste jaren vaker bekend als haar vaste rechterhand, maar Dutch kan uiteraard ook prima zelf zijn plan trekken. El sympatico van de Antwerpse scene rapt als een echte Amerikaan, en heeft het naar eigen zeggen niet voor "maatschappijkritische teksten". Doe ons dan maar een feestelijke viering dan, op z'n Dvtch!

Op 31/5 in Het Bos, Antwerpen.

5. Unknown Mortal Orchestra

Herinner jij je nog de eerste keer dat je Unkown Mortal Orchestra hoorde? Wij wel –  zo'n vijf jaar geleden zwierden de klanken binnen in een zomers studentenhuis. Hun tweede plaat was even onweerstaanbaar als de feestvierders op die zwoele Gentse avond. Unkown Mortal Orchestra heeft de laatste vijf jaar tijd bewezen dat ze een eigen tronie hebben dat makkelijk te onderscheiden is van de Connan Mockasins, Tame Impala's en Ty Segalls van deze wereld. Hun nieuwe album Sex & Food klinkt wulpser dan ooit, en ook hun livereputatie ging er ondertussen met spectaculaire sprongen op vooruit. 

Op 28/5 in de AB, Brussel.

6. LeFantastique.Night.XLXV

Het Spaanse Fasenuova en ons eigenste Frozen Nation zetten een avond in vol analoge synths die rechtstreeks verwijzen naar duistere eighties-kelders en zwartjassen. Zij effenen het pad voor Brooklyners Xeno & Oaklander (of Sean McBride en Liz Wendelbo), die weleens onder de noemer van minimal electro worden geplaats. Maar vooral de term 'dark disco' dekt de lading van de avond nogal goed. Voor nostalgici, hipsters en nichelovers.

Op 2/6 in de Botanique, Brussel.

7.Hailu Mergia

U had er misschien nog niet van gehoord, maar in Ethiopië (en ondertussen ook in de VS) is Hailu Mergia een jazz-legende.  Vandaag schrijft hij zijn nummers in de taxi die hij zelf bestuurt, maar in de jaren 70 was Mergia met zijn band the Walias hyperpopulair in Ethiopië. In 1981 ontvluchtte de band het land en vestigde zich in het land van de vrijheid. De band ging niet lang daarna uit elkaar, maar de 71- of 72-jarige ( hij weet het zelf niet precies) wordt ondertussen in internationale media geroemd om zijn avontuurlijke sound en charismatische persoonlijkheid. Minimalistisch voorprogramma Ben Bertrand – verder in deze lijst vermeld – mag er ook wezen.

Op 30/5 in de Vooruit, Gent.

8. Nightshift

Zoals het Beursschouwburg betaamt, staat het twaalf uur durende Nightshift-programma garant voor een bont spektakel dat alle grenzen onderzoekt en er vervolgens lichtvoetig overtrippelt. Het meesterbrein achter de nachtelijke exploten is deze keer het Gentse Gouvernement – al even bekend om hun kleurrijke capriolen. Op 1 juni staat de Beursschouwburg (redelijk letterlijk) volgestouwd met de Gentse poulains, die allemaal een deeltje van de Beursschouwburg krijgen toebedeeld. Om het kwartier zal er een performance beginnen. Muziek, theater en andere perfomancekunst lopen over, naast en door elkaar, dus verwacht geen conventionele concertavond.

Op 1/6 in Beursschouwburg, Brussel

9. Opening van het Claustrum met Ben Bertrand

Nabij het park van Vorst opent Les Ateliers Claus een nieuwe koepelvormige concertruimte, het Claustrum. In de nieuwe ruimte – naar men zegt uitgerust met uitzonderlijk audiomateriaal, maar zelf volledig gemaakt uit gerecycleerde materialen waaronder een groot deel plastic – komt klarinettist en geluidskunstenaar Ben Bertrand zijn debuutalbum voorstellen. Geïnspireerd op minimalisten Steve Reich en Terry Riley, gebruikt hij loops en muzikale patronen om meditatieve stemmingen te induceren. Ook hier een samenloop van verschillende kunsten die elkaar tot op hoger niveau zouden moeten verheffen. 

Op 1/6 in het Claustrum, Park van Vorst.

10. Anna Von Hausswolf

Een op z'n minst lugubere trip op z'n Scandinavisch. Het favoriete instrument van Anna Von Hausswolf is het orgel. Haar witblonde haren en lange gewaden doen denken aan vampieren, spoken en andere koudbloedige wezens. En in haar video's graaft ze zichzelf op uit het graf en druipt er bloed over haar porseleinen gezicht. Voor u denkt dat haar muziek ook klinkt als een grafrede: de vergelijkingen met een duistere Kate Bush zijn nooit van de lucht. Stevige stembanden en een dito persoonlijkheid.

Op 28/5 in de AB, Brussel.