Het Fort van Kessel is één van de weinige forten waarvan grote delen intact zijn en het originele open landschap bewaard is gebleven.© Toerisme Provincie Antwerpen

Oevers van Fort van Kessel zijn hersteld: goed nieuws voor toekomst van de site, en voor de vleermuizen

Nijlen (Kessel) -

De oevers rond het Fort van Kessel zijn hersteld. Die ingreep, door de gemeente en Stichting Kempens Landschap, garandeert dat het forteiland zijn typische vorm behoudt. En het is goed nieuws voor vleermuizen.

Hélène Baccaert

Het Fort van Kessel maakt deel uit van de historische fortengordel rond Antwerpen. Het werd enkele jaren voor de Eerste Wereldoorlog gebouwd om de spoorlijn Herentals-Antwerpen te beschermen. In 1973 kocht gemeente Nijlen de site aan.

Het is één van de weinige forten waarvan grote delen intact zijn en het originele open landschap bewaard is gebleven. Door de slechte staat van de oevers dreigde het beschermde monument echter zijn typische driehoekige vorm te verliezen en zouden de oevers inzakken. Ook de stabiliteit van de gebouwen kwam daardoor in gedrang.

In 2009 ondertekenden Gemeente Nijlen, Gidsenwerking Fort Kessel, Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt vzw een overeenkomst om het Fort van Kessel te optimaliseren als vleermuizenverblijfplaats, gecombineerd met het herstel van historische elementen. Het fort van Kessel herbergt jaarlijks immers meer dan 350 vleermuizen, waaronder de grootste populatie van de zeldzame ‘ingekorven vleermuis’ in Vlaanderen. Daarom is het fort door de Europese Unie aangeduid als Speciale Beschermingszone van de Habitatrichtlijn.

Op en rond de oevers van het Fort werden herstel- en verstevigingswerken uitgevoerd.© Stichting Kempens Landschap

Op en rond de oevers voerde de firma Van Raak herstel- en verstevigingswerken uit. “Langs de volledige omtrek van het fort richtten we een natuurvriendelijke oever in. Onze aanpak bestond uit het aanleggen van zacht hellende oevers op erosiegevoelige plaatsen en het herstellen van de minder aangetaste oevers met plas- en drasbermen. De totale kostprijs van de werken bedroeg 158.000 euro”, legt gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, uit.

“Dankzij een erfgoedpremie vanuit Onroerend Erfgoed en een projectsubsidie van het agentschap voor Natuur en Bos en konden we de financiële last voor de gemeente tot een minimum herleiden.”

Het fort is niet vrij toegankelijk, maar je kan er wel wandelen rond de fortgracht of het fort onder begeleiding een bezoekje brengen© Provincie Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners