© BELGA

Vlak voor uitzending komt vakbond met protestactie op VRT, ook zeventigtal actievoerders aan hoofdingang RTBF en VRT

Een zeventigtal actievoerders, aldus de organisatie, heeft gelijktijdig met de betoging in het Zweedse Malmö betoogd aan de hoofdingang van RTBF en VRT, die donderdagavond de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival uitzenden. De actie, georganiseerd door onder meer Intal en BDS Brussel, hekelt dat de Belgische publieke omroepen de uitzending laten doorgaan, ondanks de deelname van Israël. Sommige actievoerders wezen zelfs op een vermeende “medeplichtigheid aan genocide” van beide omroepen. Net voor de uitzending was er ook een pancarte te lezen die uitging van de vakbonden. “Wij veroordelen de schendingen van de mensenrechten door de staat Israël”, klinkt het onder meer.

blg

Beide publieke omroepen zouden volgens de deelnemers boter op het hoofd hebben door de tweede halve finale alsnog uit te zenden. “Terwijl Israël in Gaza een genocide aan het uitvoeren is, waar al meer dan 35.000 doden zijn gevallen, waaronder 14.000 kinderen, en het Israëlische Defensieleger (IDF) op dit moment de stad Rafah binnenvalt, neemt Israël deel aan het Eurovisiesongfestival”, aldus Florian Gillard van de Brusselse BDS-beweging (Boycott, Divestment, Sanctions, nvdr).

Volgens Gillard hebben “meerdere mensenrechtenorganisaties” VRT en RTBF gecontacteerd om te vragen de uitzending terug te trekken, waarna zowel RTBF als VRT besloten de uitzending van het songfestival te laten doorgaan. “Wij tonen vandaag onze ontevredenheid aan met die beslissing.”

LEES OOK. Duizenden mensen betogen in Malmö tegen deelname Israël aan Songfestival: “Het breekt mijn hart, maar ik boycot”

© BELGA

De organisaties hebben ook Mustii, de Belgische inzending, gecontacteerd. Ondanks het feit dat die zijn schaamte heeft uitgedrukt, “is dat voor ons niet voldoende”. “Mustii antwoordt ons met gespleten tong. Het Palestijnse volk vraagt om een boycot, maar Mustii luistert niet. Ook andere nationale artiesten luisteren niet”, concludeert Gillard.

Daarenboven hekelen de actievoerders het verschil in reactie ten opzichte van Rusland na de inval in Oekraïne, dat in februari 2022 werd uitgesloten van een deelname. Een van de eisen is dat de European Broadcast Union (EBU) eenzelfde beslissing neemt inzake de situatie in het Midden-Oosten en de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival.

De EBU noemt zichzelf een ‘niet-politieke organisatie’, al vinden de actievoerders dat dit een leugen is. “Voor ons is EBU absoluut wél een politieke organisatie. De uitsluiting van Rusland in 2022 toont voor ons duidelijk de politieke rol van de organisatie aan”, stelt Gillard. “Israël gebruikt zijn deelname aan het festival om zich voor te doen als een democratische en open staat.”

EBU stelt zelf dat de situatie met Rusland en Oekraïne verschillend is met die in het Midden-Oosten, “maar wat wij vooral zien is dat er burgerlijke slachtoffers vallen in beide gevallen, zowel in Oekraïne als in Palestina. Wij maken geen onderscheid en vragen een boycot van Israël en het Eurovisiesongfestival”, duidt Gillard.

De uitzendorganisatie achter het Eurovisiesongfestival heeft eerder ook besloten om politieke boodschappen en Palestijnse vlaggen te verbieden gedurende het songfestival. “Dat is voor ons een duidelijk vorm van censuur. Waarom mag een staat die openlijk mensenrechten schendt en sinds maanden een genocide aan het voeren is, komen zingen op het Eurovisiesongfestival, dit terwijl artiesten en het publiek hun solidariteit met het Palestijnse volk niet zouden mogen betuigen?”, zo vraagt Gillard zich af.

Pancarte

Ook vlak voor de tv-uitzending van de tweede halve finale kregen de kijkers een opvallend beeld te zien. Zo verscheen er enkele seconden lang een pancarte met een #Ceasefire-boodschap vanuit de vakbonden.“Wij veroordelen de schendingen van de mensenrechten door de staat Israël. Bovendien vernietigt de staat Israël de persvrijheid. Daarom onderbreken we even het beeld. #CeasefireNow #StopGenocide”, zo luidde de boodschap. Even leek het alsof het beeld gekaapt was, maar omdat de uitzending op het reguliere moment begon, leek het afgestemd met de VRT.

LEES OOK. LIVESTREAM SONGFESTIVAL 2024. Ontspannen Mustii klaar voor tweede halve finale: volg hier of hij de finale haalt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER