Minister steunt kleinschalige projecten betere leefomgeving

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) trekt 85.000 euro uit om kleinschalige projecten in Klein-Brabant en Zwijndrecht te steunen.

gdb

De minister doet een projectoproep voor uitvoeringsinitiatieven ‘Scheldehelden 2.0’. Inwoners, besturen en organisaties van Bornem, Puurs, Sint-Amands en Zwijndrecht maken kans op steun als ze zelf initiatieven nemen die de kwaliteit van de leefomgeving ten goede komen. Uitvoeringsinitiatieven zijn kleinschalige en kortlopende projecten die de kwaliteit en de identiteit van de open ruimte in de eigen leefomgeving versterken. Open ruimte slaat op een hele waaier van thema’s die op het platteland en in de randstad een belangrijke rol spelen. Denk onder meer aan landschap, natuur, welzijn, stilte en rust, landbouw, erfgoed, recreatie en toerisme.

Polderlandschap

“In de Schelde-Rupelstreek broeien heel wat ideeën die kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van het unieke polderlandschap en de beleving ervan”, zegt minister Schauvliege. “Vlaanderen wil deze kleine initiatieven een duw in de rug geven zodat ze, samen met de grotere inrichtingswerken, zorgen voor een natuurlijk belevingslandschap.”

De projecten die geselecteerd worden, krijgen een Vlaamse subsidie van 50% met een maximum van 10.000 euro. De projecten moeten binnen de twee jaar zijn afgerond. Projecten indienen kan van 1 augustus tot en met 31 oktober van dit jaar. De besturen, organisaties en burgers die kandidaat zijn om een voorstel van een uitvoeringsinitiatief in te dienen, kunnen daarbij rekenen op de ondersteuning van de Vlaamse Landmaatschappij, die de oproep organiseert en begeleidt.