Doorbraak in Brexit-onderhandelingen over toekomstige relaties EU en Verenigd Koninkrijk

© Belga

Europese en Britse onderhandelaars hebben een akkoord bereikt over een politieke verklaring over de toekomstige relaties tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk na de Brexit. Dat heeft Europees president Donald Tusk donderdagochtend aangekondigd op Twitter.

rrln

“Ik heb net een ontwerpverklaring over de toekomstige relatie tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië naar de 27 lidstaten gestuurd. De Commissievoorzitter heeft me geïnformeerd dat die is overeengekomen op het niveau van onderhandelaars en in principe overeengekomen op politiek niveau”, zo meldde Tusk.

De politieke verklaring over de toekomstige relatie moet zondag goedgekeurd worden door de Europese staatshoofden en regeringsleiders op een buitengewone top in Brussel. Het 26 pagina’s tellende document is niet bindend, maar het legt wel de krijtlijnen vast voor de toekomstige samenwerking tussen de Europeanen en de Britten op het vlak van handel, veiligheid en andere domeinen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Britse premier Theresa May legt “later” vandaag een verklaring af in het Lagerhuis, zo heeft minister voor relaties met het parlement Andrea Leadsom bekendgemaakt.

Echtscheidingsverdrag

Vier dagen voor aanvang van een cruciale Europese top over het Britse vertrek uit de Europese Unie was May woensdagmiddag naar Brussel afgezakt om de weg naar een volledig akkoord te effenen. Zondag moeten de staatshoofden en regeringsleiders hun fiat geven voor het 585 pagina’s tellende echtscheidingsverdrag en een politieke verklaring over de toekomstige relaties tussen de EU en Groot-Brittannië goedkeuren.

Tijdens het onderhoud tussen Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker met premier May was er woensdag nog geen sprake van een doorbraak. “We hebben verdere vooruitgang geboekt en we hebben voldoende richting gegeven aan onze onderhandelaars”, zei May na afloop.

Groot-Brittannië verlaat de Europese Unie op 29 maart volgend jaar, maar in het verdrag is een overgangsperiode tot eind 2020 ingebouwd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen