Noorderlicht te zien van België tot Alabama: “Nooit gedacht ik dit zou zien”

DS Video | Noorderlicht te zien boven Lage Landen.© De Standaard

Het is onrustig op de zon. Hevige uitbarstingen bij zonnestormen veroorzaken noorderlicht tot ver voorbij de polen. Ook in ons land was het noorderlicht te zien. Zaterdag- en zondagnacht zal dat allicht opnieuw het geval zijn.

mdm, cdh
Bron: The New York Times, The Guardian

Bijzondere taferelen vrijdagnacht: op verschillende plaatsen in ons land was noorderlicht waar te nemen. Het ging voornamelijk om een rode, paarse of groene gloed aan de hemel. Wie het noorderlicht gemist heeft, krijgt zaterdagnacht een herkansing. Dan zou er opnieuw een spectaculair kleurenspektakel aan de hemel te zien kunnen zijn.

Het noorderlicht is het gevolg van een hevige zonnestorm. Het fenomeen wordt veroorzaakt door geladen deeltjes van de zon die binnendringen in onze atmosfeer. Vervolgens botsen ze op deeltjes uit de atmosfeer, waardoor het typische lichtfenomeen ontstaat. Omdat de zon momenteel erg actief is, zijn er heftige uitbarstingen, die ver voorbij de polen reiken, waar het noorderlicht vaker te zien is.

Het noorderlicht werd ook gespot bij onze noorderburen en op verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Zelfs in de VS waren indrukwekkende lichtgordijnen te zien. “Ik word hier emotioneel van! Nooit gedacht dat ik dit zou zien in Alabama!”, laat een Amerikaanse vrouw weten op X (het voormalige Twitter). De Amerikaanse krant The New York Times spreekt over mogelijke waarnemingen in een gebied van het zuiden van Florida tot het zuiden van Californië.

DS Video | Hoe ontstaat het noorderlicht?.© De Standaard

Kijk naar het noorden

Het noorderlicht is ongevaarlijk en valt met het blote oog waar te nemen. De geomagnetische stormen kunnen wel GPS-signalen en satellieten verstoren. Zo waren er 21 jaar geleden bij een gelijkaardige storm stroomstoringen in Zweden en Zuid-Afrika. Momenteel hebben de huidige zonnestormen nog geen noemenswaardige gevolgen gehad op de infrastructuur.

Zaterdag- en zondagnacht is het opnieuw mogelijk om noorderlicht te spotten. Het meeste kans maakt u in een veld op het platteland met een goed uitzicht op de horizon, ver verwijderd van plaatsen met veel artificieel licht. Houd uw blik gefixeerd richting het noorden. Nog een laatste tip: film met uw smartphone op nachtmodus. De camera is gevoeliger dan het menselijk oog. Zo ziet u het lichtspektakel nog beter.