© BELGA

LIVE VERKIEZINGEN. Demir valt Bouchez bij: “Van der Straeten heeft documenten over verlenging kerncentrales gemanipuleerd”

Op 9 juni gaan we naar het stemhokje voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Volg al het nieuws over de stembusslag hier op de voet.

jvh, mtm

Het rapport van de Limburgse politici: bekijk hier hoe de ministers en parlementsleden scoren

Alle standpunten over de hete hangijzers: dit beloven de partijen te realiseren

De beloftes en ballonnetjes becijferd: wat kosten de verkiezingsprogramma’s van de Vlaamse partijen?

Waar maken Limburgers zich zorgen over? Wij trokken door onze provincie en analyseerden de pijnpunten

Doe de stemtest: geef je standpunt voor 35 stellingen en ontdek bij welke partijen jouw standpunten het best aansluiten

Paul Magnette waarschuwt voor alliantie tussen MR en N-VA: "Een tsunami van ellende als De Wever premier wordt"

De PS heeft zaterdag kiezers gewaarschuwd voor de terugkeer van een alliantie tussen de MR en de N-VA. "Er is duidelijk een as MR-N-VA", zei voorzitter Paul Magnette aan partijmilitanten die waren bijeengekomen in Luik. "Het alternatief, dat is de PS."

Voor de socialisten lijdt het geen twijfel: een alliantie tussen liberalen en nationalisten zal leiden tot grote besparingen in de gezondheidszorg en de ontmanteling van de sociale zekerheid. "We moeten een front van verzet vormen. De N-VA met haar bondgenoten van de MR verwachten maar één ding, besparen in de gezondheidszorg", zegt Magnette, die ongerust wordt bij het vooruitzicht dat Bart De Wever premier wordt. "Als hij premier wordt, wacht België een tsunami van ellende", zei hij in de woorden die N-VA-voorzitter zelf gebruikte in een interview. "Wij, socialisten, laten het niet gebeuren."

Een week voor de federale, regionale en Europese verkiezingen is de PS op zoek naar de stem van de 20 procent onbesliste kiezers, of zij die niet willen gaan stemmen. "De komende zeven dagen zullen cruciaal zijn."

Van Der Straeten ontkent beschuldigingen van Demir

Terzake organiseerde vrijdagavond een klimaatdebat tussen Groen-covoorzitter Nadia Naji en N-VA-minister Zuhal Demir. Halfweg het debat haalde Demir een werkdocument uit 2021 tevoorschijn van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Daarin stond een aanbeveling aan ons land om de nucleaire capaciteit na 2025 uit te breiden. Volgens Demir is die passage in de  definitieve versie verdwenen omdat “minister Van der Straeten dat eenzijdig en doelbewust heeft geschrapt”. “Ik vind dat not done”, aldus nog Demir.

Het kabinet van Van der Straeten bevestigt dat die passage is inderdaad aangepast. “Maar dat was een autonome beslissing van het Internationaal Energieagentschap”, laat haar woordvoerder weten. “Elke minister van Energie mocht aanbevelingen doen over de tekst, ook minister Demir trouwens. Het agentschap heeft beslist om in de finale tekst onze aanbeveling over te nemen.”

Daarmee is het al de tweede keer dat Van der Straeten beschuldigd wordt van geknoei met documenten. Eerder beweerde MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez dat zij samen met hoogspanningsnetbeheerder Elia een rapport over de kernuitstap had gemanipuleerd. Van der Straeten dreigde toen met een klacht wegens laster en eerroof tegen Bouchez. Haar kabinet laat weten dat een advocaat nog aan het onderzoeken is of er effectief een klacht komt.

Vlaams Belang wil Europees Parlement afschaffen, maar pleit niet voor “Vlexit”

“We zijn consequent: de natiestaten zijn de bouwstenen van de Europese democratie”, zegt Tom Vandendriessche, lijsttrekker voor Vlaams Belang bij de Europese verkiezingen. Hij zegt dat vrijdagavond in het Europees Verkiezingsdebat op VRT Canvas. Zonder het Europees Parlement, zou nog de Europese Raad blijven bestaan, waarin de staats- en regeringsleiders van elke lidstaat zitten. “Er bestaat niet zoiets als een Europees burgerschap of een Europese democratie”, zegt Vandendriessche. Toch wil Vandendriessche niet dat Vlaanderen helemaal uit de Europese Unie stapt. “Wij pleiten niet voor een Vlexit. Wij zien Vlaanderen als lidstaat van de Europese Unie. Maar we willen niet nog een grotere Europese Unie, zoals met Turkije, Albanië en Georgië”.

Demir valt Bouchez bij: "Van der Straeten heeft documenten over verlenging kerncentrales gemanipuleerd"

In Terzake gingen Groen-covoorzitter Nadia Naji en N-VA-kopstuk Zuhal Demir met elkaar in debat over (kern)energie. Demir haalde daarbij plots een document boven. Dat moest bewijzen dat minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) de verlenging van de kerncentrales niet correct afgehandeld zou hebben. "Ik vind dat meneer Bouchez wel een punt had toen die zei dat minister Van der Straeten de documenten wat gemanipuleerd heeft."

In een interview met De Standaard verklaarde Georges-Louis Bouchez (MR) onlangs dat er een onderzoekscommissie moet komen naar de manier waarop de verlenging van de kerncentrales is afgehandeld door de toenmalige CEO van Elia, Chris Peeters, en Van der Straeten (Groen). Hij beschuldigde haar ervan gelogen te hebben om toch maar te kunnen vasthouden aan de kernuitstap. Daarop diende Van der Straeten klacht in tegen Bouchez voor laster en eerroof.

"Experten van het Internationaal Energieagentschap hebben duidelijke aanbevelingen gedaan. Mevrouw Tinne Van der Straeten heeft die eenzijdig doelbewust geschrapt", aldus Demir met een documentje in de hand. "Die experten zeiden dat we ons in België moesten voorbereiden om onze nucleaire capaciteit te verlengen na 2025." Volgens Demir is die paragraaf geschrapt na contacten tussen het kabinet van Van der Straeten en het agentschap. "U ziet dat hier in de track changes", zei ze, nog altijd met het document in handen.

Naji ontkent. "Tinne heeft al meermaals vragen hierover beantwoord in het parlement. En over uw documentje, daar weet ik niets van." Terzake-presentator Pieterjan De Smedt beaamt dat het document "nu niet te controleren valt".

Kort geding Volt België tegen VRT over deelname aan Europees verkiezingsdebat afgewezen

De VRT moet de lijsttrekker van de partij Volt België niet laten deelnemen aan het Europees lijsttrekkersdebat dat vrijdagavond plaatsvindt. Dat heeft de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel in kort geding beslist, zo meldt de partij zelf op haar website en dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank. Volgens de rechtbank kon de VRT de deelname van Volt België weigeren omdat de partij geen volledige lijst met effectieve kandidaten en opvolgers heeft, en bij de vorige Europese verkiezingen geen verkozene had behaald in België.

Vakbonden en werkgevers zien heil in kilometerheffing in heel het land

De Belgische sociale partners roepen in de aanloop naar de federale en regionale verkiezingen op om de "zorgwekkende" mobiliteitssituatie in het land aan te pakken. Omdat de wegen verzadigd zijn, met alle economische gevolgen van dien, pleiten ze voor een resem elementen. Zo opperen vakbonden en werkgevers verenigd in de Groep van 10 een kilometerheffing voor wagens in heel het land.
De Groep van 10 schaarde zich vrijdag achter een gemeenschappelijke verklaring rond mobiliteit. "De mobiliteitssituatie in België is zorgwekkend. De vervoersassen zijn vaak verzadigd of zo goed als verzadigd en dat belemmert de toegang tot werk, de toegang van ondernemingen tot grondstoffen en de levering van goederen en diensten", luidt het.
Om die hinder aan te pakken, milieudoelstellingen te behalen en de levenskwaliteit en gezondheid van de burger te verbeteren, pleiten ze voor een performante infrastructuur - gefinancierd met investeringsprogamma's en een goede samenwerking tussen de privé en de publieke sector - en een aangepaste fiscaliteit. Dat moet een "interfederale aanpak" zijn voor "alle voertuigen op de weg". Daarbij kunnen de lasten bepaald worden in functie van wat de "collectieve kosten", denk aan luchtverontreiniging, files en infrastructuur, werkelijk bepaalt.

"Merendeel verkiezingsprogramma's bedreigt de rechtstaat"

Het merendeel van de verkiezingsprogramma's van de zeven Vlaamse partijen (Vlaams Belang, Open VLD, PVDA, Vooruit, N-VA, Groen, CD&V) bevatten punten die een rechtstreekse bedreiging vormen voor onze rechtstaat. Dat meldt Advocaat.be, een initiatief van de Orde van Vlaamse Balies (OVB), vrijdag in een persbericht.

Om tot die conclusie te komen liet Advocaat.be de 677 programmapunten in de verkiezingsprogramma's analyseren door een groep experts, zonder dat die wisten welke partij welk punt had opgesteld. "Geen enkele partij biedt 100 procent garantie op de principes van onze rechtstaat."

Een overzicht:
(hieronder vinden jullie per partij drie percentages terug: het eerste slaat op het aantal voorstellen van de partij dat een bedreiging vormt voor de rechtstaat, het tweede op het aantal "mogelijke bedreigingen" en het derde op het aantal "versterkingen" of "beschermingen")
Vlaams Belang: 55,2% - 41,4% - 3,4%
  • Open VLD: 4,3% - 52,2% - 43,5%
  • PVDA: 14,3% - 21,4% - 64,3%
  • Vooruit: 3,4% - 13,8% - 82,8%
  • N-VA: 23,1% - 59% - 17,9%
  • Groen: 0% - 5,6% - 94,4%
  • CD&V: 5,3% - 28,9% - 65,8%

Voorakkoord gemeenteraadsverkiezingen in Ganshoren, MR aan de kant geschoven

Enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober hebben in de Brusselse gemeente Ganshoren de Lijst Burgemeester van Jean-Paul Van Laethem, PS+Citoyens Ganshoren en DéFI een voorakkoord gesloten. Samen stellen ze "in alle transparantie en uit respect en eerlijkheid voor de kiezers" dat de nieuwe meerderheid op verkiezingsdag in voege zal treden. De MR, die nu nog mee bestuurt, maakt geen deel uit van de formule en wordt aan de kant geschoven ten voordele van PS+Citoyens.
Het huidige college van burgemeester en schepenen in Ganshoren bestaat uit het voormalige ProGanshoren, dat zal worden omgedoopt tot Lijst Burgemeester (LB, samengesteld uit Les Engagés, CD&V en onafhankelijken), en de partijen MR en DéFI. In de oppositie zetelen lijst SamenEnsemble (PS, Vooruit en Open VLD), N-VA en Ecolo-Groen. Na de verkiezingen van 2018 leverde ProGanshoren eerst met Pierre Kompany (Les Engagés, toen cdH) de burgemeester, in 2022 nam zijn partijgenoot Jean-Paul Van Laethem de sjerp over.
Dit jaar trekt burgemeester Van Laethem dus met LB naar de kiezer. Hoewel ook de twee toekomstige coalitiepartners met een eigen lijst naar de verkiezingen trekken en een campagne met eigen prioriteiten op poten zullen zetten, heeft men nu al te kennen gegeven een voorakkoord te hebben afgesloten.
"De inwoners van Ganshoren hebben de vele projecten kunnen waarderen die binnen de huidige meerderheid door LB en DéFI zijn uitgevoerd om van Ganshoren een gemeente te maken waar het goed wonen is", aldus de toekomstige meerderheid in een persbericht. LB, PS+Citoyens en DéFI willen volgende legislatuur inzetten op een properder en veiliger Ganshoren.

Bart De Wever stopt na regeringsvorming mogelijk als voorzitter N-VA

Bart De Wever denkt eraan om na de regeringsvorming te stoppen als voorzitter van N-VA. Dat heeft hij vrijdagochtend verklaard toen hij aan de leugendetector hing tijdens 'Maarten & Dorothee', het ochtendprogramma op Qmusic. "Ik heb gezegd dat ik wil stoppen omdat twintig jaar genoeg is en omdat ik in 2029 niet meer kan zeggen aan de kiezer: hier ben ik, jong, fris en nieuw. Maar willen... Ik wil altijd voortdoen, ik ben altijd gepassioneerd en ideologisch gedreven. Maar na twintig jaar is de prijs wel betaald. Het zal geen verschil meer maken als ik er nog een paar jaar bij doe."

Daarnaast gaf De Wever nog mee dat hij in Theo Francken een goede opvolger ziet als partijvoorzitter en dat Vooruit-kopstuk Conner Rousseau volgens hem nog te jong is om een goede premier te zijn.
Bart De Wever eerder deze week, tijdens 'Het grote duel' met PS-voorzitter Paul Magnette.
Bart De Wever eerder deze week, tijdens 'Het grote duel' met PS-voorzitter Paul Magnette.

Caroline Gennez: "Het gaat alleen nog maar over coalities. Laat eerst de kiezer spreken"

De liefde van Groen voor Vooruit is wederzijds, maar het is belangrijk dat de kiezer zich uitspreekt voor er van coalities sprake kan zijn. Dat heeft Vooruit-kopstuk Caroline Gennez vrijdag gezegd in een reactie op covoorzitter Nadia Naji van Groen, die donderdag had verklaard niet zonder de socialisten in een regering te zullen stappen.
"Met twee kan je veel meer wegen. Dat hebben we ook gezien in de Vivaldiregering. Vooruit kan het ook niet alleen. Door samen te wegen kan je echt progressief beleid voeren", zei Naji in 'Het ontbijt' op Radio 1.
In een reactie op de verklaringen van Naji zei Caroline Gennez, nu nog federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking, vrijdag in 'De Ochtend' dat "de liefde zeker wederzijds is". "Je moet altijd proberen een zo progressief mogelijk beleid te voeren. Groen is ook een partij die dicht bij ons programma staat, en behalve het Vlaams Belang en de extreme partijen sluiten wij niemand uit."
Maar wil ook Vooruit niet zonder Groen in een regering stappen? "De laatste weken gaat het alleen maar over wie met wie en over coalities", zuchtte Gennez. "Laat eerst de kiezer spreken, kijk wat er mathematisch mogelijk is en laten we vooral voortmaken, laten we snel regeringen vormen. Laten we ons niet verschuilen achter de coalitievorming."
Sowieso, zei Gennez, "hebben we constructieve mensen nodig die over hun eigen schaduw stappen en regeringen vormen".

PS-voorzitter Paul Magnette sluit coalitie met PVDA/PTB uit

De Franstalige socialisten zullen niet samen met de PVDA/PTB in een regering stappen. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette donderdag verklaard op openbare omroep RTBF. "Laten we voor eens en altijd toegeven dat er geen regering gevormd zal worden met de PVDA/PTB", luidde het. "Er is geen coalitie mogelijk en die is er ook nooit geweest."
Magnette rechtvaardigde zijn stelling niet alleen met rekenkundige redenen, maar ook met fundamentele meningsverschillen over internationale kwesties en over de geloofwaardigheid met betrekking tot het sociaaleconomische programma. “Als we een echte vermogensbelasting willen verdedigen, als we de lonen willen verhogen, als we de gezondheidszorg willen herfinancieren, moeten we linkse partijen verdedigen die hun verantwoordelijkheden opnemen en geen protestpartijen”, luidde het.

Premier De Croo vrijdag ontvangen in Witte Huis

Premier Alexander De Croo wordt vrijdag ontvangen door de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis. De twee zullen onder meer de oorlog in Oekraïne en het conflict in de Gazastrook bespreken.
De Croo trekt op uitnodiging van het Witte Huis voor een blitzbezoek naar Washington D.C.: hij vertrok donderdagavond en is zaterdagochtend terug in België. Dat het bezoek midden in de campagne valt is volgens de entourage van De Croo puur toeval: er werd al langer over gesproken en uiteraard moest het onderhoud passen in de agenda van de Amerikaanse president. Ook is ons land nog tot eind juni voorzitter van de Raad van de EU en heeft het zich zo extra kunnen laten gelden op het internationale toneel.
Voor het bezoek aan het Witte Huis in de namiddag, passeert De Croo in Arlington Cemetery, waar hij een eerbetoon brengt aan de soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nog in de voormiddag staat een onderhoud gepland met minister van Financiën Janet Yellen.
Tijdens het gesprek met Biden zullen de handelsrelaties tussen de VS en België en de VS en de EU aan bod komen, net als de oorlog in Oekraïne en het conflict in Gaza. Zo zal het gaan over de militaire steun aan Oekraïne, onder meer met F-16's die België vanaf dit jaar wil leveren, en over de bevroren Russische overheidsactiva die zich grotendeels in ons land bevinden. De EU bereikte op 21 mei een akkoord om de overwinsten daarop aan te wenden voor steun aan Oekraïne, en ook binnen de G7 wordt besproken hoe de tegoeden gebruikt kunnen worden om Kiev te helpen. 
Daarnaast staat het conflict in de Gazastrook op de agenda. Hoewel de VS, de grootste bondgenoot van Israël, het offensief in de Gazastrook al hebben bekritiseerd en eveneens oproepen tot een einde van het geweld, zijn ze terughoudender om Israël ter verantwoording te roepen. De Croo zei woensdag nog op Instagram dat hij het met Biden zou hebben over de strijd tegen straffeloosheid. "Hamas is verantwoordelijk voor de terreur van 7 oktober en moet daar verantwoording voor afleggen. Maar uithongering, humanitaire hulpverleners doden, onschuldige burgers bombarderen, … daar moet ook verantwoording voor afgelegd worden. Ik zal hem vragen dat de VS zich daar niet tegen verzet. Integendeel, dat de VS helpt om de internationale regels (zoals het oorlogsrecht) te doen respecteren."
Het is 18 jaar geleden, van toen Guy Verhofstadt in 2006 werd ontvangen door George W. Bush, dat een Belgische premier nog werd uitgenodigd op het Witte Huis. De Croo heeft Biden wel al verschillende keren ontmoet, vooral op NAVO-toppen, en hij ontving de president in het kader daarvan ook al twee keer in ons land.
Premier Alexander De Croo ontving Joe Biden in 2022 al in ons land.
Premier Alexander De Croo ontving Joe Biden in 2022 al in ons land.

Tom Van Grieken fluit Filip Dewinter terug voor islam-uitspraak

“De islam is een kanker, ik zeg wat veel mensen stilletjes denken.” Dat zei Antwerps Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter vorige week in een interview met Luk Alloo voor Gazet van Antwerpen. Zijn voorzitter Tom Van Grieken heeft hem daarvoor op de vingers getikt. Dat zei Van Grieken zelf in het Play4-programma ‘De verkiezingstafel’. “Ik vond dat verschrikkelijk. Ik heb dat ook zo aan Filip laten weten. Ik vind niet dat je zoiets zegt. Vlaams Belang is zelf ooit als ‘kanker’ omschreven.”
De uitspraak ligt nochtans wel in lijn met het verkiezingsprogramma van Vlaams Belang. Onder het hoofdstuk ‘Asiel en migratie’ stelt Vlaams Belang voor om de erkenning van de islamitische eredienst in te trekken. Nu is de islam een van de zes erkende erediensten in ons land. Maar die zou er dus, als het van Vlaams Belang afhangt, als enige van tussen uit vallen.

De Sutter: schaf ziektebriefje tot 3 dagen af

Patiënten zouden maar vanaf de vierde dag een ziektebriefje nodig moeten hebben. Dat vindt vicepremier voor Groen Petra De Sutter. Het groene kopstuk lanceerde het voorstel in het VRT 1-programma Laat Kies24. Daar werd gedebatteerd over het tekort aan artsen of tandartsen en de vele patiënten die gewoon geen (tand)arts vinden omdat de vrije beroepers een patiëntenstop hebben ingevoerd.
Als één van de maatregelen om de werkdruk van de artsen te verlichten en de administratieve druk te verlichten is volgens De Sutter het schrappen van het ziektebriefje tot 3 dagen. Vivaldi schrapte al het ziektebrief voor één dag, maar Groen wil dus verder gaan. “Het ziekteverzuim voor 1 dag neemt toe, maar het kortdurend verzuim in totaal neemt af. Omdat mensen, als ze naar de huisarts gaan, een briefje krijgen voor meer dan één dag. Onderzoek wijst uit dat je dat tot 3 dagen kunt doen”.

Van Grieken: "Geen grote fan" van holebi-adoptie

Het Vlaams Belang is "geen grote fan" van adoptie door holebi-ouders, maar de partij heeft wel besloten dat "holebirechten verworven rechten zijn". Dat zei voorzitter Tom Van Grieken donderdagavond in de derde aflevering van 'Het Conclaaf' op VTM in een debat met Vooruit-kopstuk Conner Rousseau.
Op de vraag van Rousseau of twee mannen een kind kunnen krijgen via draagmoederschap, antwoordt Van Grieken dat kinderen "recht hebben op een mama en een papa" en dat we "daar naar moeten streven". De Vlaams Belang-voorzitter legt daarna omstandig uit dat hij tegen commercieel draagmoederschap is, omdat een ongeboren kind zo deel wordt van een contract.
Even later klinkt het dat het Vlaams Belang ook geen voorstander is van adoptie door homokoppels, "maar als partij hebben we wel besloten dat homorechten verworven zijn". Als Rousseau hem voor de voeten werpt dat hij dan eigenlijk gewoon tegen adoptie door holebikoppels is, antwoordt van Grieken: "We zijn er geen grote fan van. Er zijn andere prioriteiten, vinden we. (...) Als politieke partij gaan we geen 50 procent van de stemmen halen. Holebirechten zijn verworven rechten."
"Vlaams Belang gaat geen homorechten terugdraaien", verduidelijkt Van Grieken die uitspraken aan Belga. "In een ideale wereld heeft ieder kind een moeder en een vader, maar het ideale mag het goede niet in de weg staan."

Van Grieken wijst federaal besturen niet per definitie van de hand

Nog in Terzake zei Van Grieken niet per definitie neen tegen deelname aan de federale regering. "Het begint met de uitnodiging. Als we een uitnodiging krijgen, dan gaan we aan tafel zitten", stelde Van Grieken tijdens het debat met Annelies Verlinden. "Ieder voorstel dat meer veiligheid, minder migratie, meer koopkracht en meer Vlaanderen garandeert, zullen we steunen, in de meerderheid als het kan, in de oppositie als het moet."

Van Grieken plaatste zelf wel al reserves bij de haalbaarheid van het idee. Zo herhaalde hij het standpunt dat "België op is" en dat op het federale niveau niet meer kan worden hervormd. Los daarvan lijkt het vooral een theoretische beschouwing. Geen enkele Franstalige partij wil immers met Vlaams Belang in zee, los van de appetijt aan Vlaamse zijde.

De Vlaams Belang-voorzitter spreekt daarmee wel zijn N-VA-collega Bart De Wever tegen, die al meer dan eens aanhaalde dat Vlaams Belang zelf niet federaal wil besturen.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer