© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Huishoudhulpen slepen Het Poetsbureau voor de rechter

De arbeidsrechtbank van Hasselt behandelt volgende week donderdag de zaak van dertig poetshulpen die dienstenchequebedrijf Het Poetsbureau voor de rechter gesleept hebben. Samen met de vakbonden hekelen ze dat het bedrijf het minimumloon niet zou betalen. Het Poetsbureau weerlegt de aantijgingen en verwijst onder meer naar de loonnorm.

Bron: BELGA

Het gemeenschappelijk vakbondsfront kondigde ruim een jaar geleden aan dat de dertig poetshulpen, allen vakbondsafgevaardigden, een verzoekschrift neergelegd hadden bij de arbeidsrechtbank in Hasselt. In een persbericht melden ACV Voeding en Diensten, ABVV Dienstencheques en ACLVB nu dat de zaak ‘s ochtends op 23 mei gepleit wordt. De bonden zullen dan opnieuw symbolisch actievoeren.

De bonden hekelen dat het bedrijf “sinds januari 2021 weigert om de sectoraal afgesproken minimumlonen, bepaald in een cao en algemeen verbindend verklaard door de minister van Werk, te betalen aan zijn personeel”. Volgens ACV, ABVV en ACLVB leverden overleg, actie en bemiddelingspogingen niets op. Ook zou het bedrijf volgens hen misbruik maken van RSZ-kortingen.

LEES OOK. Bedrijf stelt honderden huishoudhulpen te werk, maar verliest nu erkenning: “De inbreuken waren niet min”

De betrokken poetshulpen willen volgens de vakbonden dat het bedrijf een correct loon uitbetaalt aan alle collega’s. Ze vragen waar ze recht op hebben, “het loon zoals bepaald in de sector”, klinkt de stelling.

Volgens de vakbonden wordt Het Poetsbureau ook door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en de Vlaamse overheid voor de rechter gedaagd. Die zaken worden op 17 en 25 juni behandeld.

Niets onwettig

Volgens Jo Mellemans, mede-eigenaar en -oprichter van het Het Poetsbureau en moederbedrijf Glowi, kloppen de argumenten van de vakbonden niet. Hij hekelt een “showdossier” in het kader van het moeizame sectorale overleg binnen de dienstenchequesector. De bekomen RSZ-kortingen, een doelgroepenkorting voor de invoering van arbeidsduurvermindering, zijn intussen bijna allemaal afgelopen bij het bedrijf en de RSZ-korting leverde volgens Mellemans voor de werknemers ook een hoger nettoloon op. “Er is geen enkele juridische discussie, niet met de vakbonden of de inspectie, waaruit blijkt dat we iets onwettigs doen.”

Voor het minimumloon verwijst hij naar een sectorale cao uit mei 2020 die een verhoging van de lonen met 8,5 procent bepaalt bij bedrijven met arbeidsduurvermindering. Maar die cao werd volgens hem in een “juridisch vacuüm” overeengekomen omdat er toen nog geen interprofessionele loonnorm bekrachtigd was, wat later dat jaar pas gebeurde. Naar aanleiding van de loondiscussie kwam de arbeidsinspectie in 2022 wel langs bij het bedrijf, erkent hij, maar nadien werd niets meer gehoord.

LEES OOK. De emmer van de huishoudhulp is vol nu financiële klap dreigt: “Ik heb het voor mezelf uitgerekend, ik schrok ervan”

“Er is in België geen enkel dienstenchequebedrijf dat het minimumloon betaalt waar de vakbonden naar verwijzen. Hun vorm van minimumloon betaalt geen enkel dienstenchequebedrijf.” Volgens Mellemans betaalt Het Poetsbureau ook meer dan het minimum, bijvoorbeeld door het toekennen van maaltijdcheques.

Eerder dit jaar was er in Brussel nog een protestactie van de vakbonden tegen Het Poetsbureau, waar volgens de politie 400 deelnemers aanwezig waren.

Het Poetsbureau geldt als een van de grote spelers in de sector in Vlaanderen. Moederbedrijf Glowi omschrijft zichzelf als de grootste private werkgever in Vlaanderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER