© joren de weerdt

“Extra zetels voor Vlaams Belang maken het de rest nu moeilijk”

In Heist-op-den-Berg wordt nog steeds koortsachtig gezocht naar een uitweg uit de moeilijke situatie waarin de kiezer de grote partijen geplaatst heeft. N-VA nodigde gisteren CD&V formeel uit voor een uitgebreid gesprek. Open Vld wijst ondertussen ook naar de winst van het Vlaams Belang als oorzaak van de moeilijke onderhandelingen.

Bert Provoost

De kleintjes deden het zondag best goed in Heist. De winst van ETA+ was enigszins ingecalculeerd door het samengaan met G-HA van Marcel Van Hoof. Dat Groen weer in de gemeenteraad zou komen, werd ook verwacht. Maar dat Vlaams Belang zou stijgen van 2 naar 4 zetels, betekende wel een grote verrassing. Zeker gezien de eerder passieve houding die de fractie de laatste jaren heeft aangenomen in de gemeenteraad, waarbij maar zelden echte oppositie gevoerd werd. “Het zijn de zetels die naar Vlaams Belang gingen, die het de rest nu zo moeilijk maken”, zegt Patrick Feyaerts (Open Vld) daarover in zijn eerste reactie na de verkiezingen.

“Vlaams Belang heeft uiteraard de nationale trend mee, maar ik had niet verwacht dat ze in Heist zo’n mooie score zouden halen. Het valt ook op dat ze weinig voorkeurstemmen hebben gehaald, wat aangeeft dat mensen eerder op de partij hebben gestemd in plaats van op de mensen op de lijst. Na lang zoeken tot op het laatste moment zijn ze nog aan elf mensen geraakt, wat er 24 te weinig zijn om aan een volledige lijst te komen. Van die elf zijn er nu plots vier verkozen. Dat is ongelofelijk. Bij het tellen van de stemmen draaide het tussen ons en Vlaams Belang voor die laatste zetel. Uiteindelijk kwamen we er een tachtigtal te kort, waardoor we een zetel minder hebben”, analyseert Feyaerts.

Niet afgeschrikt

Ook bij VB-lijsttrekker Luc Van den Bulck kwam de grote overwinning eerder onverwacht. “Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen. Overal maken mensen zich zorgen om de thema’s waar onze partij voor staat. In Heist is het nog geen overhoop van mensen met vreemde origine. Maar ook hier is er onvrede omdat zulke mensen alles krijgen wat ze vragen en eigen mensen niet.”

De zeer beperkte aanwezigheid in het politieke debat heeft kiezers blijkbaar niet afgeschrikt. “Onze fractie had actiever geweest kunnen zijn, dat geef ik toe. Maar ik zit persoonlijk niet in de gemeenteraad om elke maand de aandacht op mezelf te vestigen. Ik ben ook soms positief tegenover voorstellen van de meerderheid of andere oppositiepartijen. Ik doe geen speciale uitspraken of val niemand persoonlijk aan. Dat blijkt allemaal niet nodig te zijn om de mensen de weg te doen vinden naar onze partij.”

“Ik denk dat als bepaalde andere partijen onze twee extra zetels hadden gehad, dat er dan misschien al lang een coalitie was geweest. Als ze er niet uit geraken, dan mogen ze altijd bellen. Ik heb bij mijn weten geen enkele vijand in de gemeenteraad. Voor alle duidelijkheid: ik heb die vraag nog niet gekregen. Maar gezien de moeilijke situatie waarin Heist nu verkeert, heb ik al wel bij mijn eigen partij nagevraagd wat er kan als dat scenario zich zou voordoen. Het zou een oplossing kunnen zijn om vanuit de oppositie een coalitie te steunen die geen meerderheid heeft.”

Nog niets concreet

Huidig schepen Patrick Feyaerts zegt open te staan voor een nieuwe deelname aan het bestuur onder verschillende vormen. “Wij staan alleszins open voor de pistes waarmee CD&V of N-VA de leiding nemen en PRO Heist, Open Vld en Groen met hen samenwerken. CD&V en N-VA zouden natuurlijk ook allen verder kunnen gaan, wat we uiteraard liever niet zien gebeuren.”

“Hoe ik dit zie evolueren? Ik denk dat de onderhandelingen nog nergens staan. Er wordt veel gebeld en afgetast, maar echt concreet lijkt het nog niet. Ik hoop dat er snel een akkoord volgt. Want eerlijk: zolang deze situatie duurt, staat iedereen onder grote spanning”, zegt Feyaerts nog.

Tijdelijke communicatiestop

N-VA verspreidde dinsdagmiddag alvast een bericht waarin ze aangaven dat er een tijdelijke communicatiestop zou volgen. “N-VA Heist-op-den-Berg heeft CD&V gevraagd om een moment te willen inplannen voor een eerste verkennend gesprek. Om zo’n gesprek alle kansen te geven zal vanuit N-VA tot dan geen verdere communicatie naar de pers gebeuren”, liet N-VA-kopstuk Jan De Haes weten.

Burgemeester Luc Vleugels (CD&V) zegt dat hij de voorbije dagen al dezelfde vraag aan N-VA heeft gesteld. “Al doet dat weinig ter zake. Wat vooral belangrijk is, is de open houding van beide partijen in deze moeilijke situatie. En dat geldt voor quasi alle Heistse partijen op dit moment. Dat iedereen praat, stemt me hoopvol dat dit opgelost gaat geraken. Er zijn met alle mogelijke partners contacten, er is nog geen keuze gemaakt”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER