Chauffeur Alex De Maeyer met Mia en Louis De Wael.© Ward Bosmans

In tien jaar tijd tweehonderd vrachtwagenchauffeurs aan de slag via Jobkaffee Van Dievel

Mechelen -

De logistieke sector kende de afgelopen decennia een explosieve groei in ons land. En dus is er ook nood aan vrachtwagenchauffeurs. Transportbedrijf Van Dievel uit Mechelen vult de openstaande vacatures al tien jaar in via het maandelijkse jobkaffee dat het bedrijf organiseert.

Ward Bosmans

“Na tien jaar is het tijd voor een facelift”, zegt CEO Louis De Wael. Hij is samen met zijn zus Mia en zijn broer Jan al de derde generatie aan het hoofd van Transport Van Dievel. “Vanaf nu wordt het Jobkaffee omgedoopt tot Van Dievel-café. We willen er een breder platform van maken. Je kunt nog steeds het beroep van vrachtwagenchauffeur leren bij ons, maar er zijn ook nog andere jobs.”

Het bedrijf wil zelfs nog een stapje verdergaan. Vanaf september start de Van Dievel Academy. “We gaan onder ander de Code 95-opleiding zelf geven. Dat is een vakbekwaamheidsproef die alle vrachtwagenchauffeurs om de vijf jaar moeten doen om een verlenging van hun rijbewijs te krijgen. Daarvoor moeten ze 35 uur opleiding volgen. Die opleiding gaan wij zelf geven. Niet alleen voor onze eigen chauffeurs, maar ook voor derden. Dat doen we samen met een partner die we later zullen bekendmaken.”

Dat het Jobkaffee succes heeft bewijzen de cijfers. “We doen tien Jobkaffees per jaar. We hebben het streefdoel om daar telkens minstens twee chauffeurs aan over te houden. Na honderd Jobkaffees zijn dus al een tweehonderdtal vrachtwagenchauffeurs aan een job geraakt bij Van Dievel.”

Veranderende wereld

Momenteel werken er 130 vrachtwagenchauffeurs voor het Mechels familiebedrijf, onder wie ook een aantal mensen die al meer dan dertig jaar bij Van Dievel zijn. Een van hen is Alex De Maeyer (61) die al 35 jaar voor van Dievel werkt. “Wat er zo plezant is aan de job van vrachtwagenchauffeur? Dat is eigenlijk een passie. Ik heb mijn rijbewijs gehaald in het leger. Ik werkte daarna eerst in een fabriek. Ik mocht eens meerijden met de vrachtwagen met een vriend. Ik wist direct dat het een job voor mij was. Ik doe het nog altijd even graag, ook al ga ik binnenkort met pensioen. Ik hoop na mijn pensioen trouwens nog af en toe eens te kunnen rijden. Mijn rijbewijs is net verlengd.”

“Goesting! Je hebt het of je hebt het niet. Voor deze job moet je in de wieg gelegd zijn”

Alex De Maeyer

Al 35 jaar vrachtwagenchauffeur

Volgens Alex is er de afgelopen 35 jaar enorm veel veranderd in de transportwereld. “De agressiviteit op de baan, de beperkingen voor vrachtwagens, noem maar op… Het enige wat hetzelfde is gebleven zijn mijn bazen. 35 jaar lang ben ik hier ook vakbondsafgevaardigde geweest.”

Over het antwoord op de vraag wat de belangrijkste kwaliteiten zijn voor een chauffeur, moet Alex niet lang nadenken. “Goesting! Je hebt het of je hebt het niet. Voor deze job moet je in de wieg gelegd zijn.”

Piloten

Via het Jobkaffee van Van Dievel kunnen kandidaat vrachtwagenchauffeurs, of vrachtwagenpiloten, zoals Louis De Wael het liever noemt, hun rijbewijs halen. Dat is een groot voordeel want voor veel mensen is een privé-opleiding onbetaalbaar. “Maar het is niet omdat je een rijbewijs hebt voor een vrachtwagen dat je er ook direct mee kunt rijden. Dat is net hetzelfde als bij een personenwagen. Je leert het pas door het te doen. Wij zorgen als bedrijf voor de opleiding en de begeleiding. Ook voor het vervolgtraject, zoals de code 95, staan we vanaf nu zelf in.”

Van Dievel Transport is nog een echt familiebedrijf. Het bestaat dit jaar al 85 jaar en om dat te vieren zijn er een aantal leuke verrassingen voorzien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mechelen