Direct naar artikelinhoud
Economie

Hoe een geflopt beleggersboek vandaag een hype is

Seth Klarman verkocht in de jaren 90 slechts 5.000 exemplaren van zijn economieboek Margin of Safety. Vandaag worden ze verkocht aan hallucinante bedragen.Beeld rv

Een economieboek, uit 1991, heeft een cultstatus bereikt en wordt tegenwoordig online voor duizenden dollars verkocht. Margin of Safety, het boek van Seth Klarman, was destijds een flop. Vandaag is het een van de meest gegeerde boeken.

In 1991 publiceerde miljardair en fondsenmanager Seth Klarman (61) een boek van 250 pagina's over beleggen. De uitgever, HarperCollins, verkocht slechts 5.000 exemplaren. Het boek – voor 25 dollar verkoopprijs – verdween al snel in de vergetelheid. Een zoveelste economieboek dat geruisloos in de ramsj ging.

Om de een of andere onverklaarbare reden is er sinds enkele jaren evenwel een soort buzz ontstaan rond Margin of Safety. Die hype beleeft stilaan zijn hoogtepunt. Al in 2007 doken de eerste premiejagers op. Op eBay werd tien jaar geleden een exemplaar verkocht voor 2000 dollar. Het boek kreeg een soort cultstatus, met een schare fans achter zich. Voor de originele exemplaren worden vandaag gekke prijzen geboden, tussen de 3.000 tot 5.000 dollar.

Eerder deze week verschenen er voor slechts 9,99 dollar digitale kopieën op Amazon. Maar Baupost, het fonds van Seth Klarman, en HarperCollins de originele uitgever, klaagden dat het illegale kopieën waren. Amazon verwijderde ze meteen, en verontschuldigde zich daarvoor.

 'Behavorial finance'

In zijn eerste en enige boek legt Seth Klarman uit hoe je op zoek moet naar ondergewaardeerde aandelen. De zogeheten principes van value investing. Seth Klarman beschrijft de discipline en het geduld dat nodig is voor langetermijnbeleggers. Prijs en waarde zijn daarbij twee verschillende dingen. De prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt. Dus moet je op zoek naar goedkope aandelen. Of zoals analisten het graag noemen: aandelen die noteren onder hun intrinsieke waarde. Hierdoor bouw je een veiligheidsmarge in, en zal je minder geld verliezen in een dalende beurs. Als de rest van de beleggers het potentieel van het ondergewaardeerde aandeel op een gegeven ogenblik in de smiezen krijgt, schiet de koers naar omhoog, en moet je enkel je winst uitrekenen. 

Het is een beetje tegen de stroom ingaan, met andere woorden.Terwijl als het op beleggen aankomt, doet de meerderheid van de beleggers wat de massa doet. Tig pagina's aan wetenschappelijk onderzoek zijn er al gepubliceerd over dat zogeheten 'behavorial finance'. Seth Klarman predikt dat een investeerder moet durven beleggen in woelige beurstijden, en accepteren dat het meestal eerst slechter wordt, voordat de beurs begint te stijgen. Dat betekent ook in zijn geval soms jarenlang de helft van je fonds gewoon in cash aanhouden, omdat hij geen koopjes vond.

De mystiek rond zijn figuur, in combinatie met het moeilijk te vinden boek, blijkt nu voldoende voor een heuse revival van zijn beleggingsbijbel

'De bijbel van Wall Street'

Sommigen noemen het boek 'de bijbel van Wall Street', maar dat is eerlijk gezegd een beetje onzin. Die strategie van het zoeken naar ondergewaardeerde aandelen is geen exclusiviteit van Klarman. Integendeel zelfs. Al In 1934 schreef Benjamin Graham, de leermeester van 'superbelegger' Warren Buffett, het boek Security Analysis. Dat geldt wél als standaardwerk voor aandelenanalisten. In het boek hamert Graham op het principe van waardebeleggen.

Waarom het boek van Seth Klarman dan zo'n hype is kunnen worden? Allicht spreekt de figuur Klarman – geschat vermogen 1,5 miljard dollar – zelf meer tot de verbeelding. Zijn fonds haalt rendementen die steeds boven het marktgemiddelde liggen. Hij liep ook in het vizier van het Witte Huis. Als een trouwe geldschieter voor de Republikeinse Partij liet hij dit keer verstek gaan om een donatie te geven voor de presidentsverkiezingen. Hij loopt niet hoog op met Donald Trump, om het eufemistisch te noemen. 

Even overwoog Klarman om een beperkte editie van Margin of Safety uit te geven om geld in te zamelen voor het goede doel, maar daar zag hij uiteindelijk van af. De mystiek rond zijn figuur, in combinatie met het moeilijk te vinden boek, blijkt nu voldoende voor een heuse revival van zijn beleggingsbijbel. Zelf liet Klarman al weten dat hij geen idee heeft waarom z'n boek dergelijke status heeft opgebouwd. Voor wie geen duizenden dollar veil heeft, online circuleren gewone pdf-versies.