© Photo News

Preud’homme hoopt dat ex-spits Antwerp snel tekent bij Standard: “Oulare kan extra wapen worden”

Michel Preud’homme kan weer lachen, want het scoringsspook is verdreven. En met Obbi Oulare komt er mogelijk nog een extra wapen bij. De 22-jarige spits is geopereerd aan zijn heup en lijkt klaar om pijnvrij te vlammen. En om dit keer wél naar zijn (ex-)coach te luisteren.

DAVID VAN DEN BROECK

Neen, hij was er niet gerust in. Tijdens de rust vreesde Michel Preud’homme dat zijn ploeg alweer op een troosteloze 0-0 zou stranden. “Ik had twijfels. Gaat het weer zo’n dag zijn als in Beveren en tegen Cercle, vroeg ik me af. Zo veel kansen en toch geen goal… Het scoringsspook was opnieuw aanwezig.”

Gelukkig heette de tegenstander Lokeren en werkte die na rust mee. Na een domme penaltyfout van Filipovic trapte Mpoku de 0-1 binnen. Met een zwabberbal maakte Carcela er 0-2 van, invaller Bastien dikte nog aan. “Het liep gelukkig goed af, ik ben tevreden”, zei Preud’homme. Maar hij beseft dat sommige offensieve spelers – Carcela, Sa – nog geen 100 procent zijn. “Ze kwamen later aan, en in het voetbal zijn er geen geheimen. Je moet scherp en conditioneel top zijn om een ploeg pijn te doen.”

Soit, het lukte alsnog. Maar er mag voorin nog iets bij, weet de coach ook. Er ontbreekt nog een profiel, dat van een grote targetman. Zinho Gano (1m99) koos in laatste instantie voor Genk, de man die nu op weg is naar Luik, heet Obbi Oulare (1m96). Snel vastleggen, denkt MPH. “De Champions League heeft ons geleerd dat iemand als Oulare een bonus zou zijn voor ons. We hebben Emond en Sa, Djenepo ook met zijn snelheid. Maar Obbi heeft een andere stijl, en die hebben we nodig. Als hij volledig fit is, heeft hij techniek, kracht en een sterk kopspel. Hij zou een extra wapen zijn.”

Al in juni werd Oulare geopperd in Luik. Begin juli was de 22-jarige spits dan weer op weg naar Antwerp, waar hij vorig seizoen al op huurbasis speelde. Nu wil Standard hem huren van Watford met aankoopoptie. De deal is nog niet helemaal rond, maar zit wel in de pijplijn.

Heup als boosdoener

Maar, de grote vraag: hoe gaat het met Oulare? Eind april werd hij nog geopereerd aan de heup en hij had al de stempel van blessuregevoelig te zijn. Maar volgens zaakwaarnemer Peter Verplancke was die operatie net wat zijn poulain nodig had. “De voorbije vier jaar heeft Obbi nooit pijnvrij gespeeld”, zegt Verplancke. “Er was altijd wel iets – last van de rug, van de hamstrings, van de lies. Maar de onderliggende reden was die heup. Hij was daar beter al eerder aan geopereerd geweest, maar het is goed dat het nu gebeurd is. Zijn eerste speelminuten zal hij misschien pas in oktober maken, hij heeft nog enkele weken voor de boeg. Maar de club waar Obbi nu terechtkomt, gaat een speler krijgen die 20 tot 25 procent beter is.”

Ondanks mislukte uitleenbeurten aan Zulte Waregem en Willem II geloven ze bij Watford nog altijd in Oulare. Ze betaalden in 2015 niet voor niks acht miljoen voor hem en verlengden later zijn contract tot 2021. Maar aangezien hij nog in de eindfase van zijn revalidatie zit, is de kans klein dat hij er dit seizoen plots doorbreekt. Dan beter elders ritme en ervaring opdoen. In februari zei Oulare nog dat het ideale scenario een verlengd verblijf bij Antwerp was, hij zocht immers stabiliteit. Maar de spits was ook een jaartje jeugdspeler op Sclessin. En de trainer kent hij maar al te goed, van bij Club Brugge.

Preud’homme las Oulare destijds geregeld de levieten, als de 18-jarige belhamel weer eens slap was ingevallen of niet goed had geluisterd. “Ik dacht constant dat hij het op mij gemunt had”, zei de spits er eerder dit jaar over. “Vanbinnen stond ik op ontploffen, ik begreep niet waarom hij zo deed. Maar nu besef ik dat wel. Hij had gelijk en heeft mij mentaal sterker gemaakt.”

Lestienne

Een geval-Lestienne dus. “Maxime was bij Club nog een jong veulen. Net als Oulare pakte hij het niet voldoende op, had hij te weinig geduld. We gaan het nu opnieuw proberen”, zo zei Preud’homme vorige maand. Ook met Oulare krijgt hij nu mogelijk een herkansing. Hij rekent erop dat de voormalige belofte-international nog altijd op ontploffen staat, maar dan in de positieve zin.