© Chris Van Rompaey

Horeca helpt jongeren aan getuigschrift

Zes werkloze jongeren behaalden het getuigschrift voor keuken-medewerker dankzij een spoed-cursus georganiseerd door VDAB in samenwerking met Horeca Vorming Vlaanderen en de stad Lier.

cvr

“De Lierse horeca doet het goed. Het aantal moeilijk in te vullen vacatures in deze sector groeit nog steeds, terwijl het aantal potentiële kandidaten door het aantrekken van de economie steeds kleiner wordt. Verder stellen we vast dat het altijd moeilijker wordt om werkzoekenden uit Lier te motiveren om een lange opleiding te volgen”, zegt schepen van Welzijn Marleen Vanderpoorten (Open Vld).

Opleiding dicht bij huis

“Om tegemoet te komen aan de vraag in de sector, staken verschillende partners vorig jaar de koppen bij elkaar om een opleiding op maat van Lier in elkaar te steken. Het resultaat is een vrij uniek concept waarbij de Lierse horecabedrijven zelf betrokken worden en er wordt ingezet op leren op de werkvloer”, pikt Gert Fontyn van VDAB Lier in.

Door het aantal uren in het VDAB-opleidingscentrum in Herentals te beperken tot vier weken, kunnen de kandidaten de rest van de twaalf weken durende opleiding dicht bij huis volgen in een reële arbeidsomgeving.

Van de negen jongeren die aan de cursus begonnen, hielden zes het tot de laatste dag vol. Een van hen is Mo Alzahabi uit Lier. Hij kreeg een opleiding in café-bistro Het Looks in de Ros Beiaardstraat in Lier. Chef-kok Anja Vlaeymans is vol lof over het initiatief én over Mo. “Het is belangrijk om mijn passie voor het koken met anderen te kunnen delen, maar ook om mensen te vormen en hen kansen te geven. Daarom wilde ik aan de opleiding tot keukenmedewerker meewerken, zelfs al is het niet altijd gemakkelijk om een keuken te managen én gelijktijdig iemand op te leiden. Ik had geluk met Mo. Ik was zo tevreden over hem dat ik hem aanbevolen heb bij bistro L’osteria 53, waar hij ondertussen aan de slag is”, zegt Vlaeymans.

Mo zelf is heel dankbaar dat hij in de keuken van Anja alles mocht proberen. “Ik heb er een zus bij. Ze is een superwoman.”