Paardenkeuring aan het gemeentehuis. Een van de vaste onderdelen van het feestweekend.© Filip Spoelders

Borsbeek beleeft laatste Pinksterfeesten als gemeente: “Hopelijk volgend jaar feestelijke 75ste editie als district”

Borsbeek -

In Borsbeek worden de voorbereidingen getroffen voor het drukste weekend van het jaar. Het driedaagse Pinksterweekend met jaarmarkt brengt traditioneel veel volk op de been. De 74ste editie zal de laatste zijn die als gemeente wordt georganiseerd.

Filip Spoelders

Bij het Gemeentelijk Feestcomité Borsbeek is iedereen in de weer met de voorbereidingen van de verschillende activiteiten. Al gebeurt dit nu toch met een oog op volgend jaar wanneer Borsbeek een district van Antwerpen zal zijn.

“Vooral omdat we in 2025 de 75ste editie van onze jaarmarkt zullen beleven. Dan willen we er een extra feestelijk evenement van maken. Het blijft afwachten hoe dit zal verlopen als district. Ik heb vernomen dat Ann De Smet als personeelslid van Borsbeek blijft. Dit is zeer belangrijk want zij is onze link met de gemeente. Ook hoop ik dat de samenwerking met ploegbaas Tony Van Gulik en zijn assistente Cindy Van Paemel kan blijven doorgaan. Ondertussen hebben enkele medewerkers met wie we al jaren samenwerken de gemeente verlaten en dat vind ik jammer”, zegt Patrick Van Rompaey voorzitter van het Feestcomité.

Bij droog weer ontvangt de jaarmarkt een massa bezoekers.© Filip Spoelders

Toch zal het Pinksterweekend voor een bruisend Borsbeek zorgen. Zaterdag vindt de wandeling Hap & Stap plaats, is er pret aan het plein van de watertoren, organiseert Chiro Jap zijn Japtap en toont Turnkring Relax zijn talent. Op maandag volgen de jaar- en rommelmarkt met de paarden- en de tekenwedstrijd.

“Voor Hap & Stap hebben we 440 inschrijvingen ontvangen. De wandeling van zes kilometer zal door het groen van Borsbeek gaan. De rommelmarkt op maandag is zo’n 240 meter lang terwijl we voor de jaarmarkt standhouders moesten weigeren. We hadden nog een bijkomende straat kunnen vullen, maar we kunnen niet blijven uitbreiden.”

Met de aanwinst van zijn jongste lid kijkt de voorzitter uiteindelijk positief naar de toekomst. “Eline, de dochter van onze penningmeester Ann Coemans, is met haar dertien jaar onze jongste nieuwe kracht. Ze organiseert mee het weekend wat een mooi vooruitzicht biedt op onze 75ste editie en de toekomst.”

Het sportieve luik op zondag en maandag komt van Vliegend Wiel vzw. De Hanna Mariënloop om 10 uur en de Dikke Banden koers voor kinderen van 2 tot 10 jaar vanaf 11 uur zijn de activiteiten voor zondag. Op maandag rijden de dames hun GP Mazda Schelkens, een 1.1 UCI vrouwenkoers, met Julie De Wilde, Ceylin Alvarado, Laura Verdonschot en titelverdedigster Dina Scavone als blikvangers.

“Het Borsbeeks wielerfestival is een uniek concept. Wielrennen en entertainment komen samen met Sam Gooris die zijn nieuwe singel komt voorstellen”, geeft Peter van Hoof van Vliegend Wiel aan.

Ruben Van Gucht roept maandag de wielerploegen aan het plein van de watertoren op het podium.© Filip Spoelders

Ruben Van Gucht stelt vanaf 12.30 uur de deelnemende wielerploegen voor. Naast Sam Gooris treden ook De Kreunaers en Tomorrowband op.

Een volle agenda voor de laatste Pinksterfeesten als gemeente. “Dat we volgend jaar een district zijn, speelt momenteel niet mee. Het belooft een mooi weekend te worden. Ik moet zeker de vrijwilligers en onze medewerkers een pluim geven. Ik heb er nog niet over nagedacht maar voor mij als burgemeester, onze noodplanambtenaar en de politiezone Minos is het de laatste keer dat we instaan voor de veiligheid. Dit hebben we jaren samen gedaan. We zullen er zeker een extra smoutebol op eten”, reageert burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Borsbeek