Waarom stappen jongeren in de politiek?

Waar halen jongeren hun informatie over politiek? Stemmen ze op dezelfde partij als hun ouders? Welk verkiezingsthema’s vinden first voters nu écht belangrijk? Op het debat van het Vlaams Jeugd Parlement in Leuven waren heel wat politiek geëngageerde jongeren aanwezig. Welke thema’s vinden zij belangrijk en wat zijn hun politieke dromen?

Emma Desmet, Marieke Martens, Sofie Hens, Flore Clarisse, Leonie Van Gerven

Meer dan 500.000 jongeren mogen in juni voor het eerst gaan stemmen, maar wat vinden zij van de politiek? De Standaard trekt naar politieke debatten over heel Vlaanderen om te weten wat er leeft bij first voters.

Deel 1: Wat vinden Limburgse jongeren van de politiek? “Ik weet totaal nog niet op wie ik ga stemmen”

First stop: de studenten van PXL Hogeschool in Hasselt. Konden ervaren politici als Zuhal Demir en Lydia Peeters de jeugd overtuigen?

Deel 2: Kan Sammy Mahdi jonge kiezers overtuigen tijdens debat in Zoutleeuw?

In het Sint-Tarcisiusinstituut in Zoutleeuw nam de ervaren Sammy Mahdi het op tegen jong politiek geweld van andere partijen. Wie kon de first voters overtuigen? En mag Vlaams Belang van hen mee regeren?

Deel 3: Welke thema’s vinden first voters belangrijk? “Mentaal welzijn is voor mij prioriteit”

Eind maart kwamen meer dan 200 first voters samen in het Vlaams Parlement. Wat zijn voor hen de belangrijkste thema’s? En op wie gaan zij stemmen?

Deel 4: Waarom stemmen jongens vaker rechts en meisjes links?

Een op drie jongens binnen gen Z geeft aan dat hij wel eens op Vlaams Belang zou stemmen, meisjes kiezen dan weer eerder voor een partij als Groen. We vroegen het aan studenten op een debat van de Kulak in Kortrijk.

De Standaard lanceert ‘Stem Z’, de verkiezingspodcast voor en door first voters

De Belgische politiek is een complex beestje, dat zal niemand ontkennen. Om niet verloren te lopen, is er nu ‘Stem Z’, de nieuwe verkiezingspodcast van De Standaard. Gemaakt dóór first ­voters vóór first voters. En voor iedereen die een opfrisbeurt kan gebruiken. Aantrekkelijker dan de aula, korter dan de krant en plezanter dan eender welk politiek debat. Ideaal tijdens een studie- of werkpauze en helemaal ­gratis. Dus luister naar ‘Stem Z’ en weeg mee op de democratie. Om het op z’n Jambons te zeggen: hoe onze toekomst eruitziet, da gade gij bepalen. (mju, jvd)