© Jan Brys

Deze in school wonende pater is stilaan een unicum in het onderwijslandschap

Norbertijn Francis Dierckxsens geeft al 20 jaar les in het Sint-Michielscollege en woont er ook in. Daarmee is hij zowat een unicum in ons land. De 82-jarige Jacques Adriaens gaf er 26 jaar les en woont ook nog in het college.

Jan Brys

© Jan Brys

Volgens Francis Dierckxsens moet er in het Sint-Michielscollege in Brussel nog een inwonende pater lesgeven. Anderen kan hij zich niet voor geest halen. Beide paters fungeren in het Sint-Michielscollege ook als conciërge.

“De leerlingen weten dat wij hier wonen. Het gebeurt dus vaak dat ze aan het begin van een vakantie komen bellen met de vraag of ze hun vergeten spullen mogen komen halen. Andere scholen gaan dicht na de lesuren. Toen ik hier begon les te geven in 1998 waren er nog tien paters die hier lesgaven. Met de jaren werden de kamers meer en meer vervangen door bureaus. Een gemeenschap die in een school woont, is toch iets speciaals. Als er twee collega’s samenwerken, dan is een en een meer dan twee. Het menselijke aspect is voor ons zeer belangrijk”, vertelt Francis Dierckxsens.

© Jan Brys

Onthaal

Jacques Adriaens is al jaren met pensioen, maar springt nog in als het nodig is. “Ik doe geregeld het onthaal als er vergaderingen zijn. Verder ben ik ook nog actief in de parochie van Mariaburg. Ik zie in de school steeds meer oud-leerlingen die nu als leerkracht binnen stappen. Maar het wordt steeds moeilijker om me hun namen te herinneren”, zegt pater Adriaens. Francis Dierckxsens voegt hier aan toe dat de uiterst bescheiden Jacques zowat de enige is die op de hoogte is van de elektriciteit in het gebouw. “Jacques kent heel het gebouw. Eigenlijk is hij adviseur preventie en veiligheid. We moeten vaak een beroep doen op zijn kennis”, vult Francis aan.

Dierckxsens is al jaren bijzonder geboeid door de geschiedenis van Brasschaat. “De menselijke verhalen interesseren me. Wie heeft deze gemeente gemaakt tot wat ze nu is? Figuren als Henri de Baillet-Latour zijn het bestuderen meer dan waard. Ook de geschiedenis van de school is zeer boeiend. In 1931 werd begonnen met de bouw. Er waren hier heel wat braakliggende gronden en met de bouw van een school probeerde men jonge bezinnen aan te trekken. Maar het was oorspronkelijk de bedoeling van de Norbertijnen om hier een abdij te bouwen. De gemeente Brasschaat wilde een school en ze heeft haar zin gekregen”, zegt Francis.

Bekende leerlingen

Beide paters hebben een hele reeks leerlingen die intussen bekend zijn onder hun hoede gehad. “Ik denk dan aan Jan Decleir, Dirk Van Mechelen, Eddy Bruyninckx, Philippe De Backer, Thomas Vermaelen, Felix Denayer, Tom Van Laere, Nele Somers en Oliver Symons en Simon Nuytten van de groep Bazart.