Voor De Banneuxkes is er geen oplossing gevonden. Zij nemen dit jaar niet deel aan de viering.© rr

Vredespijp (half) gerookt in Hasseltse folklore-oorlog rond mei-avond

Hasselt -

De mei-avondviering die dinsdagavond in Hasselt plaatsheeft, start dan toch op de Reddelberg. Dat is beslist na vergaderwerk tussen het Feestcomité en de leden van De Roode Roos. Of die meestappen naar de Grote Markt, zien we dinsdagavond.

Dirk Jacobs

“We zijn tot het besef gekomen dat je niet zomaar aan deze historie raakt”, zegt Jan-Willem Saris, voorzitter van het Koninklijk Stedelijk Feestcomité. “Het idee om de startplek van de mei-avondstoet te verschuiven van de Reddelberg naar het Clarenhof aan de Guffenslaan was geen schot in de roos, integendeel. We hebben meteen reactie gekregen van het bestuur van De Roode Roos, dat duidelijk in hun wiek geschoten was en zijn daarop aan tafel gegaan om te bekijken hoe we dit nog kunnen rechttrekken. Vast staat intussen dat de mei-avondviering zal starten, zoals dat al sinds 1541 vastligt volgens De Roode Roos, op De Reddelberg, bij het standbeeld van Van Veldeke.”

Alternatief

“We hebben inderdaad vernomen dat het Feestcomité is teruggekomen op zijn passen en terugkeert naar de Reddelberg”, zegt ondervoorzitter Hugo Lamon van de Rederijkerskamer De Roode Roos. “Door de eerdere beslissing zagen wij ons, als organisatie, wel verplicht om een alternatief programma uit te werken op de Reddelberg, waarbij we de steun genieten van de lokale horeca en andere buren in Het Dorp. Die kunnen we nu niet zomaar in de steek laten. We gaan zeker in op de vraag van het Feestcomité om voor de volgende edities samen te zitten om met respect voor de tradities een bruisende invulling te geven aan dit eeuwenoud folkloristische feest.”

Blijft de vraag of De Roode Roos dinsdag aanstaande zal mee opstappen richting Grote Markt? “De gesprekken lopen, we zullen zien”, klinkt het aan beide kanten van de tafel.

Banneuxkes

Blijft over toneelgroep De Banneuxkes die plots niet meer in het programma past. “Daar konden we op de erg korte termijn niks meer aan veranderen, maar ook met hen is afgesproken dat we richting toekomstige edities gaan bekijken wat we samen kunnen doen”, zegt Jan-Willem Saris.

De feestelijkheden starten dinsdag om 19 uur aan de Reddelberg, na de stoet, die er vertrekt om 19.45 uur, gaan de activiteiten verder op de Grote markt vanaf 20 uur, waar de meiboom wordt opgericht en het Meiliedje wordt gezongen.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer