woensdag 23 mei 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

In de
coulissen

Onze Wetstraatjournalist geeft zijn eigenzinnige kijk op de mensen achter de schermen van het politieke toneel

Sjerp voor beertje Belet

“We hebben al een 1 aprilgrap voor de krant van morgen!” Mijn hoofdredacteur is onverbiddelijk en verwijst naar het bewuste fake news dat domein Bokrijk van Genk naar Hasselt verhuist. Het kost me veel moeite om hem te overtuigen dat het CD&V-Europarlementslid Ivo Belet menens is om het WK Voetbal 2018 naar België/Nederland te halen. Ja, ook ik was aanvankelijk verbaasd toen de man me zijn nieuwste hersenspinsel toevertrouwde, die 31ste maart 2006, op een zonnig terras in Rome waar we het congres van de Europese Volkspartij bijwoonden. Vandaag, 22 dagen voor de openingswedstrijd van datzelfde WK, weten we beter. Ivo Belet is echt wel een maatje te klein voor Vladimir Poetin.

Ideale schoonzoon, vleesgeworden knuffelbeer die slapend stemmen binnenrijft, Zijne Grijze Degelijkheid, vriendelijk serieus maar tegelijk saai... Het zijn enkele omschrijvingen die we over Ivo Belet terugvonden. De 58-jarige Hasselaar (weliswaar geboren in Sint-Truiden en opgegroeid in Borgloon) haalde bij zijn eerste verkiezingsdeelname in 2004 op plaats drie van de Europese CD&V/N-VA-lijst maar liefst 142.544 voorkeurstemmen. Dat waren er meer dan lijstduwer Geert Bourgeois en Eurocommissaris Marianne Thyssen (toen op plaats twee). Voor alle duidelijkheid: Ivo Belet stond namens CD&V op die kartellijst, en saai is lichtjes overdreven voor een éminence grise die als recreatieve zaalvoetballer behoorlijk vloekt en tiert.

Samen met zijn oud-collega’s Dirk Sterckx en Siegfried Bracke is Ivo Belet een van de weinigen die zijn journalistieke zegetochten in de politiek heeft kunnen doortrekken. Met dank aan CD&V-boegbeeld Yves Leterme die hem in februari 2004 bij de nationale omroep weghaalde. “Op de VRT had ik al de reputatie een supertsjeef te zijn. En ik geef het toe: ik bén een tsjeef”, verklapte hij eens in een interview in deze krant. Een wistje-datje: het is in dit mooie Concentra-huis dat Belet zijn eerste journalistieke stappen zette, als redacteur nieuwe media. In 1989 verkaste hij naar de VRT, waar hij achtereenvolgens journalist, nieuwslezer, presentator van De Zevende Dag en anker voor het duidingsmagazine Terzake op Canvas was.

In zijn politieke carrière heeft Ivo Belet al twee keer de kans gehad – en niet gegrepen – om burgemeester van Hasselt te worden: in oktober 2012 toen de N-VA’ers hem wilden overhalen met hen in zee te gaan, en in september 2016 toen Hilde Claes de sjerp moest afgeven aan een CD&V’er. Op 14 oktober wordt het misschien derde keer, goede keer. Hij mag dan maar lijstduwer zijn, als de Hasselaren massaal op hem stemmen, kan (knuffel)beertje Belet de sjerp onmogelijk weigeren. In dat geval zal ik mijn hoofdredacteur opnieuw moeten overtuigen dat het ook ditmaal niet om een grap gaat.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws