Trump wil binnen vijf jaar de eerste vrouw op de maan

© photo news

Zien we binnen vijf jaar de eerste vrouw op de maan? Als het van Amerikaans president Trump afhangt wel. Hij zou het huidige ruimteprogramma graag in een stroomversnelling brengen.

Alexander Delport

‘De eerste vrouw en de volgende man op de maan zullen Amerikaanse astronauten zijn, gelanceerd door Amerikaanse raketten vanop Amerikaans grondgebied’, aldus Amerikaans vicepresident Mike Pence. Die hield dinsdag in de Amerikaanse staat Alabama een toespraak waarin hij de ruimtevaartambities van Trump bekendmaakte.

‘Op bevel van de president is de officiële politiek van deze regering en van de Verenigde Staten van Amerika binnen vijf jaar weer Amerikaanse astronauten naar de maan te laten gaan.’ Aanvankelijk was er gepland om tegen 2028 terug naar de maan te reizen maar de bouw van de nieuwe superdraagraket SLS van het ruimtevaartbureau NASA loopt telkens maar vertraging op. Dat is tegen de zin van Trump, voor wie het allemaal net iets sneller mag gaan.

Pence haalde in zijn speech dan ook uit naar het federaal ruimtevaartprogramma NASA dat hij wegzette als een staaltje ‘inerte bureaucratie’. De vice-president deinst er dan ook niet voor terug om het project desnoods uit te besteden aan de privésector. ‘Indien private raketten de enige mogelijkheid zijn om binnen vijf jaar weer Amerikanen naar de maan te brengen, dan zullen het private raketten zijn.’

Verkeerde maat van ruimtepak

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste zijn voet op het maanoppervlak zette met de bekende woorden: ‘That's one small step for man, one giant leap for mankind’. In de drie volgende jaren vlogen nog elf Amerikaanse mannen naar de maan totdat het Apolloprogramma eind 1972 uiteindelijk werd stopgezet.

Tot op heden reisde dus nog geen enkele vrouw naar het hemellichaam. Ook van alle mensen die ooit in de ruimte zijn geweest, zijn slechts 11% vrouwen. Deze week zou de eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling plaatsvinden. Maar die primeur werd uiteindelijk door NASA zelf geannuleerd. De reden? De ruimtepakken waren niet beschikbaar in de juiste maat.