Live wielrennen

26/03Einde

Ronde van Catalonië

Etappe 2: Mataró - Sant Feliu de Guíxols

Renner Ploeg Tijd
1 Michael Matthews Team Sunweb 4:09:34
2 Alejandro Valverde Movistar Team
3 Daryl Impey Mitchelton - Scott
+ Toon de volledige uitslag
Mataró
Sant Feliu de Guíxols
166.7 km
Start wedstrijd 13:09
19°
3bf

Chris Froome valt, Thomas De Gendt blijft leider en ritzege voor Michael Matthews in Ronde van Catalonië

Chris Froome valt, Thomas De Gendt blijft leider en ritzege voor Michael Matthews in Ronde van Catalonië

Foto: Photo News

Na het stuntwerk van Thomas De Gendt in de eerste etappe van de Ronde van Catalonië was het in rit twee op papier aan de spurters. De lastige finish in Sant Feliu de Guixols was gesneden kost voor Michael Matthews. Chris Froome kwam ten val en kwam minuten na het peloton over de finish.

Klik hier voor onze digitale wielergids!

De etappe werd gekleurd door drie renners die al van bij de start ontsnapten: Josef Cerny (CCC), Jonas Gregaard (Astana) en Marco Minaard (Wanty Groupe Gobert). Het drietal zette de toon maar hun voorsprong liep nooit de spuigaten uit. Het peloton had duidelijk een lesje geleerd na het ‘accidentje’ met De Gendt. Ook Lotto-Soudal zette iemand mee aan kop om de leiderstrui van De Gendt te vrijwaren.

Chris Froome valt, Thomas De Gendt blijft leider en ritzege voor Michael Matthews in Ronde van Catalonië
Froome kwam ten val en verloor heel wat minuten.

De lastige finish in Sant Feliu de Guixols was niet bepaald een hapje voor klassieke spurters als Hodeg en Greipel. In de lokale ronde moesten nog flink wat hoogtemeters overwonnen worden en ook de laatste kilometers waren gevaarlijk en lastig. Gelukkig passeerden de renners op 35 kilometer van de finish al een eerste keer de aankomstlijn. In de aanloop hier naartoe werd het peloton plots opgeschrikt door een valpartij. Belangrijkste slachtoffer: Chris Froome. De viervoudig Tourwinnaar hernam met gescheurde broek de wedstrijd maar zou nooit nog terugkeren tot in het peloton.

Vooraan versnelde Cerny maar ook de Tsjechisch kampioen kon niet verhinderen dat het peloton terugkeerde. Op meer dan twintig kilometer van de finish werd de laatste vluchter gegrepen, Froome volgde toen al op vier minuten van het peloton.

In de laatste bonificatiespurt, op 7 kilometer van de finish, pakte Valverde nog de volle drie seconden mee waarna de voorbereiding op de echte eindspurt werd ingezet. De spurt werd van ver gelanceerd door Daryl Impey maar de Zuid-Afrikaan werd nog geremonteerd door Michael Matthews en Alejandro Valverde. Voor de Australiër van Sunweb was het de eerste zege van het seizoen na een moeilijk seizoensbegin met valpartijen in de Omloop Het Nieuwsblad en de eerste etappe van Parijs-Nice.

Corrigeer