Luister naar

Blok: Israël moet geweld Gaza eerst onderzoeken

Nieuws
Het kabinet veroordeelt het optreden van Israël aan de grens met Gaza niet, maar wacht een Israëlisch onderzoek naar het geweld af. Ook roept minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) de Israëlische ambassadeur niet op het matje.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
dinsdag 15 mei 2018 om 21:53

Den Haag

De lezingen over wat er maandag aan de grens met Gaza gebeurde, verschillen zo, dat er eerst een onafhankelijk onderzoek nodig is, stelde Blok dinsdag in de Tweede Kamer. ‘Er is de stelling van Israëlische zijde dat er sprake is van het meenemen van explosieven, van wapens, van dreigend geweld aan de grens. Er is van Palestijnse kant de stelling dat het uitsluitend zou gaan om ongewapende demonstranten. Er is de positie van een journalist die beschoten is, geraakt is.’ En: ‘Als die lezingen zo ontzettend uit elkaar lopen, is het niet afdoende om op basis van verschrikkelijke beelden al conclusies te trekken.’

Het onderzoek naar het geweld wordt uitgevoerd door Israël zelf en daar heeft Blok voorlopig vrede mee, als het maar ‘zeer grondig en gedegen’ gebeurt. Een onafhankelijk internationaal onderzoek naar het geweld is praktisch onmogelijk, omdat de Verenigde Staten dat zeker zouden blokkeren.

ambassadeur

Ook hoeft de Israëlische ambassadeur voorlopig niet bij Blok op het matje te komen. ‘Het is nu niet het moment’, aldus de bewindsman op vragen van de SP, PvdA, D66 en DENK, partijen die aandringen op actie van Nederland tegen Israël. Ook noemde Blok het ‘niet zuiver’ om nu al conclusies te trekken.

‘Ik heb echt de uitkomsten van dat onderzoek nodig voor verdergaande conclusies, waaronder ook de vraag of ik hier wel of niet de ambassadeur voor laat komen’, aldus de minister. Wel is er inmiddels ‘op hoog ambtelijk niveau’ contact geweest met Israël, met de mededeling dat Nederland ‘zeer bezorgd’ is over het geweld.

In het wekelijkse vragenuurtje koos Blok zijn woorden zorgvuldig. Want naast de partijen die aansturen op de veroordeling van Israël, staan de PVV, ChristenUnie en SGP, die aandringen op een veroordeling van Hamas. Zij benadrukken dat de terreurorganisatie de gewelddadige demonstratie aan de Palestijnse kant zelf heeft georganiseerd.

Zo betreurt SGP-leider Kees van der Staaij alle doden en gewonden aan Palestijnse zijde, onder wie een baby van acht maanden, maar vraagt hij zich tegelijk af waarom die baby ‘werd meegenomen naar een gewelddadige demonstratie’. ‘Ik roep beide partijen op tot kalmte’, aldus Blok. ‘Zowel de Palestijnen als de Israëliërs.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.