© JB

Chiro Instuif laat deelnemers opnieuw zo ver mogelijk schuiven op hun buik

Chiro Instuif uit Willebroek had zondagnamiddag het weer nog mee voor de twaalfde editie van het buikschuiven. Deelnemers nemen een stevige aanloop, schuiven voort op hun buik en wie ver genoeg schuift, moet de bel laten luiden.

Jan Boey

Het aantal deelnemers en toeschouwers is elk jaar sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. “Dit jaar was dat niet anders. Vorig jaar was het nog buikschuiven in de regen, maar nu hebben we het voordeel dat het droog is gebleven. We kregen er in de namiddag een streepje zon bovenop, wat 78 deelnemers op de been bracht”, zegt hoofdleider Wannes Van Muylder. De organisatie voegt eraan toe dat ze dit jaar extra concurrentie had van diverse andere activiteiten in de buurt, onder meer de Dag van het Park in Bel-Air.

Het principe van het buikschuiven op een 18 meter lang opgeblazen glijbaan is simpel: het oppervlak wordt natgehouden en krijgt af en toe ook een scheut zeepsop. De kandidaat loopt aan, gooit zich op de buik en probeert zo ver mogelijk te schuiven. De ultieme kick is tot op het einde te schuiven en de bel te laten klingelen. Wie dat haalt, is na de aanloop uiteindelijk 20 meter onderweg geweest.

© Jan Boey

Oudste deelnemer was Gert De Boeck (37). “De eerste editie, toen het nog door de oud-leiding werd georganiseerd, heb ik gewonnen. Dat is inmiddels zo’n twintig jaar geleden. Dan is het enkele jaren niet doorgegaan en sinds zo’n twaalf jaar is het de jongenschiro Instuif die de organisatie voor haar rekening neemt”, zegt Gert de Boeck.

Concreet krijgt elke deelnemer vanaf 12 jaar drie schuifbeurten, waarvan de afstand wordt opgeteld. Nadien komen ze tegen elkaar uit tot zowel bij de groep mannen als bij de groep vrouwen tussen de laatste twee de finale wordt beslecht. Eerste van de mannen werd Lucas Dom van Chiro Heffen, bij de dames werd Tess Peeters van Chiro Vita eerst.

www./instuifblaasveld.weebly.com