Direct naar artikelinhoud

Dat Donald Trump de Unesco een toontje lager laat zingen, is een goede zaak

Dat Donald Trump de Unesco een toontje lager laat zingen, is een goede zaak
Beeld Gabriël Kousbroek

Ik moest gniffelen toen Donald 'wie betaalt, bepaalt' Trump twitterde dat de Unesco geen centjes meer van hem krijgt. Boontje komt om zijn loontje. De prioriteiten van de club in Parijs zijn officieel Afrika en de gelijkheid tussen man en vrouw, maar de Unesco haalt vooral het nieuws met zotteklap over Israël en het zionisme. Die krankzinnige obsessie met Joden zie je ook bij de Verenigde Naties, net als de Fifa een open inrichting waarin dictators van bananenrepublieken en islamofascistische heilstaten om het hardst door elkaar heen krijsen, al dan niet in klederdracht.

De retoriek is simpel: de Verenigde Staten, Israël en de internationale Jodenheid zijn de wortels van het wereldwijde kwaad. Het morele faillissement van wat ooit begon als de Volkenbond werd pijnlijk bevestigd toen de misogyne Saoedische koppensnellers de toko VN-mensenrechten opkochten en als kers op de taart ook nog het lidmaatschap van de VN-vrouwenrechtencommissie cadeau kregen.

Gelegenheidsfilosemiet Trump maakte zich al een poosje druk over de Unesco-obsessie met Jeruzalem. Zo verklaarde de Unesco dat Joden geen enkel historisch recht op de Tempelberg hebben. Mohammedanen daarentegen wel. Het bewijs van de islamitische claim is een hoefafdruk in een rots van Boerak, het gevleugelde paard van Mohammed. Op Boerak maakte de profeet een nachtreis naar de hemel. Boven die rots met de hoefafdruk staat nu de gouden Rotskoepel.

Adnan Hoesseini, de gouveneur van Oost-Jeruzalem, vertelde mij ooit bloedserieus dat de hoefafdruk echt was en dat archeologen nooit enig bewijs hebben gevonden voor het bestaan van de Joodse tempel. Daar had hij gelijk in, want er is nog nooit gegraven op de Tempelberg. Dan moet je namelijk eerst de Rotskoepel ontmantelen en daar komt bonje van. Graven onder de berg is ook niet verstandig. In 1996 opende premier Netanyahu een tunnel bij de Tempelberg. Moslims vreesden een complot en er braken rellen uit: zestien Israëlische soldaten en zeventig Palestijnse agenten lieten het leven.

Gelegenheidsfilosemiet Trump maakte zich al een poosje druk over de Unesco-obsessie met Jeruzalem

De Palestijnen hadden een punt, want ooit wilde de messianistische Joodse Ondergrondse de Aksa-moskee, die naast de Rotskoepel staat, opblazen via het tunnelnetwerk onder de Tempelberg. Een horrorscenario.

Er zijn voldoende bronnen die op het bestaan van de tempel wijzen, zoals muurteksten, de trappen die naar de tempel leidden en de geschriften van de Romeinse geschiedschrijver Flavius Josephus. Maar maak dat de Unesco maar wijs. Haar commissieleden zijn ongetwijfeld druk met een nieuwe motie die een eerlijkere verdeling van Nobelprijzen tussen 15 miljoen Joden en 1,6 miljard moslims eist.