Direct naar artikelinhoud
Expo top 10

Joseph Beuys of die zot van Spring Breakers? Tien expo's die u niet mag missen

Harmony Korine, de regisseur van Spring Breakers, stelt in Centre Pompidou zijn beeldend werk tentoonBeeld rv

U loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek! De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

1. Joseph Beuys - Groeten van de Euraziaat

Ha, Joseph Beuys. Die charismatische Duitser met zijn eeuwige hoed die zich in de VS liet opsluiten in een kooi met coyote, die 7.000 eiken plantte en als professor van de Düsseldorf Academy of Art gegooid werd. Maar toch ook vooral die grote kunstenaar vol vooruitstrevende ideeën over economie, politiek en ecologie. Met een nauwe link met Antwerpen, bovendien. En daar weten ze in het M KHA alles over. 

Tot 21/1 in M HKA, Antwerpen. mukha.be

Joseph Beuys, Cosmas und Damian, 1975, Edition Staeck, HeidelbergBeeld Sabam (Belgium)

2. Koen Vanmechelen - Vision of The Owl

Een uil kan enkel voor zich uit kijken, maar is wel in staat om zijn hoofd bijna 360 graden rond te draaien. In Vision of The Owl kijkt Koen Vanmechelen naar de wereld door de ogen van de uil. Een mysterieus dier dat volgens de folklore zelfs de toekomst kan voorspellen. Met de dierlijke metaforen die deze kunstenaar zich zo eigen heeft gemaakt, verkent Vanmechelen de onzekere tijden waarin we leven. 

Tot 4/11 in Galerie Valérie Bach, Brussel. galerievaleriebach.com

Koen Vanmechelen, Vision of The OwlBeeld Koen Vanmechelen

3. Magritte, Broodthaers & de hedendaagse kunst

Dat we met een jubileumjaar zitten, dat wist u ondertussen wel (of niet. In dat geval: Magritte is vijftig jaar dood). Geen klassieke overzichtstentoonstelling in het Brusselse Schonekunstenmuseum, wel interessante confrontaties. Tussen Magritte en die andere grootmeester Broodthaers, die behoorlijk wat gemeen hebben. Maar ook Jasper Johns, Andy Warhol en Robert Rauschenberg hebben goed naar Magritte gekeken. 

Tot 18/2 in KMSK, Brussel. fine-arts-museum.be

César, Tribute to René Magritte (1995)Beeld César / Photo: © Studio Philippe de Formanoir

4. Thomas Lerooy - Playground

Thomas Lerooy wordt een bijna magische verbeeldingskracht toegedicht, waar hij dan kunsthistorische, folkoristische of net natuurwetenschappelijke elementen tegenaan kletst. Schijnbaar onlogisch, maar in zijn wereld kan het wel. 

Het werk van deze man uit Roeselare wordt snel als duister en onheilspellend ervaren, maar deze keer ziet hij de exporuimte als zijn blokkendoos. Aan de toeschouwer om zich een weg te banen tussen de speelblokken, die samen evengoed een sculptuur vormen die enkel van binnenuit te beleven is. 

Tot 14/1 in Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle. museumdd.be

Let us inside (2016)Beeld Courtesy van de kunstenaar, rodolphe janssen, Brussel, en Galerie Nathalie Obadia, Parijs/Brussel

5. Harmony Korine - Rétrospective

Jawel. Harmony Korine, dat is die man achter geschifte films als Spring BreakersGummo en Julien Donkey-Boy. Het enfant terrible van de Amerikaanse indiecinema toont nu nu in Centre Pompidou zijn beeldend werk. En de mythomaan overtuigt vooral als schilder.

Lees hier ons verslag over de expo van Harmony Korine. 

Tot 5/11 in het Centre Pompidou, en tot 28/10 in de Galérie du Jour, Parijs. centrepompidou.fr en galeriedujour.com

Harmony KorineBeeld rv

6. ROA

Zijn werk herken je in een oogopslag: monumentale, maar gedetailleerde dieren in zwart-wit. Elegant en melancholisch. ROA heeft muren beschilderd in Londen, New York, Madrid, Moskou, Mexico City, maar ook in Australië en Afrika. De wereld is zijn kleurboek. Nu stelt hij tentoon in Antwerpen.

Lees hier ons verslag over ROA.

Tot 7/1 in At The Gallery, Antwerpen. atthegallery.be

ROA bij At The GalleryBeeld rv Denis Decaluwe - At The Gallery

7. Soul of a Nation. Art in the Age of Black Power

In de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten werd, in de jaren 60 en 70, net zo driftig geschilderd en gebeeldhouwd als bij andere bevolkingsgroepen. Net zo driftig, maar wel minder gezien, minder erkend en minder gerespecteerd. Tate Modern wil met Soul of A Nation de consequente onderwaardering van 'zwarte kunst' rechtzetten. Het is zeker een begin. Rep u, want deze wonderlijke expo gaat zijn laatste dagen in. 

Lees hier ons verslag over Soul of a Nation.

Tot 22/10 in Tate Modern, Londen. tate.org.uk

Benny Andrews: Did the Bear Sit Under the Tree 1969 Soul of a Nation in Tate Modern - persbeeldenBeeld rv © Estate of Benny Andrews/DACS, London/VAGA, NY 2017

8. Tracey Emin. The Memory of Your Touch

Tracy Emin is de vrouw achter 'My Bed', haar eigen onopgemaakt bed dat ze in een museum neerzette, inclusief vuile lakens, bebloed ondergoed, lege drankflessen en condooms. Deze Britse maakt geen onderscheid tussen leven en kunst, en met intieme, persoonlijke kunstwerken raakt ze aan iets universeels. In deze indrukwekkende tentoonstelling, ook bijna voorbij, heeft ze het over verlies.

Lees hier ons interview met Tracey Emin.

Van 8/9 tot 21/10 in Xavier Hufkens galerie, Brussel. xavierhufkens.com

Tracy Emin, A Feeling of Time (2016)Beeld Prudence Cummings Associates, courtesy the Artist and Xavier Hufkens, Brussels

9. Rinus Van de Velde

Als Rinus Van de Velde een nieuwe expo lanceert, dan veroorzaakt hij een volksverhuizing. En het is weer zover: in zijn vertrouwde Tim Van Laere Gallery laat de Antwerpse kunstenaar stilaan de monumentale houtskooltekeningen achter zich, maar bouwt hij zijn universum verder op met sculpturen, decorelementen en keramiek. Met het Kuifje-album De Zonnetempel als avontuurlijke inspiratiebron.

Van 7/9 tot 21/10 in Tim Van Laere Gallery, Antwerpen. timvanlaeregallery.com

Dear, I believe after travelling around for all this time I finally found an area... (2017)Beeld Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

10. Collecting dust, drawings & debt

Op het eerste gezicht is Sven 't Jolle een grapjas. Maar wie voorbij de geestigheid kijkt, ziet commentaar op sociale ongelijkheid, onze waarden en normen en de kapitalistische maatschappij waarin we leven. Na een geslaagde passage in WIELS, is 't Jolle nu te zien in zijn geboortestad. Op twéé plekken zelfs, met tekeningen en sculpturaal werk. Laatste kans!

Van 7/9 tot 22/10 in PLUS-ONE Gallery op Nieuw Zuid en van 21/9 tot 21/10 in PLUS-ONE Gallery in Berchem. plus-one.be

Sven 't JolleBeeld Sven 't Jolle