Direct naar artikelinhoud
IS-propaganda

Niet alle IS-propaganda moet meteen offline: foutje of slimme zet?

IS-strijders marcheren door de straten van Raqqa in 2014. Een beeld dat IS graag in zijn propaganda gebruikt.Beeld AP

Hoewel de Belgische politie het afgelopen jaar de strijd tegen het cyberkalifaat heeft opgevoerd, is het nog altijd mogelijk dat IS websites beheert met een Belgische domeinnaam. Foutje? Een ongelijke strijd? Of slimme inlichtingendiensten?

Vorige week berichtten we al dat IS achter news-agency.be zit, een website met een Belgische domeinnaam, online sinds 28 september. Het is een site met nieuwsberichten van persagentschap Amaq, met gruwelijke foto's van IS-slachtoffers en videoverslagen van het front. 

Nadat we meermaals om uitleg vroegen bij de veiligheidsdiensten is de website sinds gisteravond offline. Maar jihadexpert Pieter Van Ostaeyen heeft nog een tweede Belgische domeinnaam in handen van IS ontdekt, attamkin-urd.be. Die staat al online sinds 1 juni.  

'In sommige gevallen vroegen veiligheidsdiensten ons expliciet om de sites in ons netwerk te houden'
CEO CloudFlare, software waarmee IS haar websites beveiligt

"Het is zeker niet de eerste keer dat IS een Belgische domeinnaam gebruikt", zegt Van Ostaeyen.

De federale politie kan geen informatie geven over specifieke dossiers, maar soms zijn er wel degelijk redenen waarom een IS-site of IS-profiel op sociale media online blijft. 

Bijvoorbeeld omdat ze deel uitmaken van een gerechtelijk onderzoek of omdat inlichtingendiensten in binnen- of buitenland ze gebruiken voor de "opbouw van de informatiepositie". 

"IS maakt bovendien gebruik van de diensten van de Amerikaanse start-up CloudFlare", zegt Raphael Gluck van onderzoekerscollectief Bellingcat. "CloudFlare beveiligt websites tegen cyberaanvallen, maar maakt het ook moeilijker om ze offline te halen."

Hackerscollectief Anonymous noemde de firma in het verleden daarom een medeplichtige van IS.

"Er was geen enkele vraag van veiligheidsdiensten om deze sites uit ons netwerk te halen", zei Matthew Prince, CEO van CloudFlare, daarover op Fox News.  "Integendeel, in sommige gevallen vroegen ze ons expliciet om ze in ons netwerk te houden." 

Gezien news-agency.be gisteravond offline is gehaald, is het maar de vraag of de veiligheidsdiensten de site moedwillig online hielden. Of eerder dat patrouilleren op het internet tegen IS een sisyfusarbeid is.

Lees meer: Online politiepatrouilles onderscheppen bijna 1.200 jihadberichten